Interimatul miniştrilor Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea expiră azi. Dăncilă, discuţie cu Iohannis despre propuneri

Preşedintele Klaus Iohannis declara că va lua o decizie în zilele următoare legată de propunerile transmise de premierul Viorica Dăncilă de numire a noilor miniştri de la Justiţie, Fonduri Europene şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Potrivit unor surse politice, premierul Viorica Dăncilă a avut, miercuri, o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis despre propunerile pentru portofoliile de ministru. Dacă şeful statului nu dă un răspuns azi cu privire la propuneri, premierul Viorica Dăncilă îl va contacta telefonic în cursul zilei de joi.

06 iun. 2019, 05:23
Interimatul miniştrilor Ana Birchall, Eugen Teodorovici şi Radu Oprea expiră azi. Dăncilă, discuţie cu Iohannis despre propuneri

Viorica Dăncilă, care a participat cu o delegaţie a PSD la consultările de la Palatul Cotroceni iniţiate de preşedintele Klaus Iohannis, a avut o discuţie tete-a-tete cu şeful statului despre propunerile făcute pentru ministerele Justiţiei, Fondurilor Europene şi la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Potrivit surselor citate, preşedintele i-a transmis că va da un răspuns în această privinţă în scurt timp.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, pe 29 mai, ca Titus Corlăţean să fie propus vicepremier, Ministerul Justiţiei să fie preluat de către Ana Birchall, Ministerul Fondurilor Europene de către Roxana Mânzatu, iar Ministerul Românilor de Pretutindeni de către Natalia Intotero.

Klaus Iohannis îl respinge pe Titus Corlăţean şi convoacă partidele la consultări după referendum

Interimatul miniștrilor Ana Birchall (la Justiție), Eugen Teodorovici (la Fonduri Europene) și Radu Oprea (la Ministerul pentru Românii de pretudindeni) expiră joi.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă a trimis la Cotroceni propunerile de numire a noilor miniştri

Ana Birchall, pentru Ministerul Justiției

Roxana Mânzatu, pentru Ministerul Fondurilor Europene

Natalia Intotero, pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Ana Birchall, fişă biografică

Ana Birchall s-a născut la 30 august 1973 în oraşul Mizil, judeţul Prahova.

Licenţiată în Ştiinţe Juridice, Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Drept (1996), potrivit site-ului www.cdep.ro; Facultatea de Drept şi Relaţii Internaţionale ”Nicolae Titulescu” (anual bursă de merit, şef de promoţie, 1991-1996); masterat în drept la Facultatea de Drept, Universitatea Yale, SUA (1999-2000); doctor în drept la Facultatea de Drept, Universitatea Yale, SUA (2000-2002), cu lucrarea „Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din ţările central şi est europene”.

Este membru PSD din 2005. A fost şeful Departamentului de Educaţie şi Cercetare PSD (2007-2009); secretar executiv PSD pe probleme de tineret şi egalitate de şanse (2005-2007). Este consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui PSD (din 2012); secretar executiv pe probleme de relaţii internaţionale, PSD (2011-2014). Secretar general adjunct (Relaţii Internaţionale) al PSD (din iunie 2016); vicepreşedinte Organizaţia Judeţeană Vaslui a PSD (din octombrie 2015). Este preşedintele Forumului Progresist Social-Democrat (din februarie 2014).

 

Roxana Mînzatu, fişă biografică

Deputatul social-democrat Roxana Mînzatu s-a născut la 1 aprilie 1980. A absolvit, în 2002, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, secţia Ştiinţe Politice în engleză, a Universităţii din Bucureşti. În perioada 2003-2005 a urmat cursurile de master în Integrare Europeană la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, potrivit CV-ului postat pe site-ul cdep.ro.

A fost consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene (2004-2006). A devenit manager de proiect în Consultanţă accesare fonduri nerambursabile UE, planificare strategică în APL, dezvoltare locală la Project Europa Regional Bucureşti (2006-2008). În perioada 2008-2009 a fost director la Standard Management Braşov şi lector fonduri nerambursabile la Patronatul Serviciilor Publice din România.

 

Natalia Intotero, fişă biografică

Natalia-Elena Intotero s-a născut la 14 ianuarie 1976, la Brad.

A absolvit Liceul pedagogic ”Sabin Drăgoi” Deva (1990-1995), apoi cursurile Colegiului de Institutori Limba Engleză din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara (1999-2002) şi pe cele ale Facultăţii de Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză (2002-2006), obţinând diploma de profesor, potrivit site-ului www.cdep.ro.

A urmat, de asemenea, cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea „Spiru Haret’ Bucureşti (2003-2007), obţinând diploma de expert în relaţii internaţionale şi studii europene, precum şi cursuri de management politic la Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai” din Bucureşti, obţinând diploma de master în management politic (2005). A mai urmat cursuri de management educaţional (2011), Colegiul Naţional de Apărare (2008) şi este absolventă a cursului postuniversitar la Institutul Diplomatic Român (2008).

În perioada martie-octombrie 2009 a fost secretar de stat (Relaţii Interinstituţionale) în Ministerul Afacerilor Externe, iar în perioada mai 2012-decembrie 2012 a fost secretar de stat la Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni din Guvernul României.

La alegerile legislative din 2012 a fost aleasă deputat din partea Partidului Social Democrat în circumscripţia electorală nr.22 Hunedoara, colegiul uninominal nr. 2. În legislatura 2012-2016 a fost vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă, precum şi vicelider (din sept. 2016) al Grupului parlamentar al PSD.