Interlopul Adrian Corduneanu Beleaua a fost trimis în judecată. A câștigat peste 2 milioane de euro din înșelăciuni imobiliare

Interlopul Adrian Corduneanu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Iași, într-un dosar de înșelăciuni imobiliare.

05 mai 2023, 22:07
Interlopul Adrian Corduneanu Beleaua a fost trimis în judecată. A câștigat peste 2 milioane de euro din înșelăciuni imobiliare
Interlopul Adrian Corduneanu, trimis în judecată

Adrian Corduneanu, zis Beleaua, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT – Iași, alături de soție, doi notari și un avocat, într-un dosar de înșelăciuni impobiliare cu prejudiciu total de 2,2 milioane de euro.

Au fost trimise în judecată, în acest dosar, 12 persoane, printre care Adrian Corduneanu, soția lui, Ramona Carmen Corduneanu, doi notari – Răzvan Ionuț Costin și Daniel Bogdan Florea – un avocat, pe nume Ionuț Crâșmaru, și un procurator imobiliar.

Acuzațiile aduse sunt acele de costituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune, fals intelectual, fals în declarații, abuz în serviciu, camătă, spălare de bani și deținerea de droguri de risc și de mare risc în vederea consumului propriu.

Citește și: Controversatul avocat Alexandru Tudor Bernic a murit în urma unui infarct. A fost cercetat într-un dosar de înșelăciune în care a fost implicat şi Adrian Corduneanu

Potrivit datelot DIICOT, în 2015, a fost constituit grupul infracțional organizat, alcătuit din persoane cu diverse calități profesionale, dar și din persoane fără calitate specială, în scopul de săvârșire a infracțiunilor de înșelăciune și spălare a banilor.

Ceea ce făcea grupareaera să identifice titularii de drepturi reale asupra unor imobile sau persoane cu vocație în obținerea unor astfel de drepturi.

După ce obțineau informațiile necesare, contactau persoanele cu drepturi asupra imobelelor, care erau induse în eroare și convinse să semneze împuterniciri notariale în favoarea liderului grupului, acte care să îi ofere acestuia aparența de legitimitate pentru tranzacționarea drepturilor și însușirea sumelor de bani.

Persoanele vătămate au fost convinse să creadă că acesta va acționa cu bună-credință și în limitele beneficiilor financiare în urma valorificării bunurilor imobiliare.

Mai apoi, au fost încheiate acte translative de drepturi (contracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune de drepturi sau de dare de plată), prin intermediul cărora au fost încasate diferite sume de bani, însușite de grupul infracțional.

Persoanele vătămate nu erau puse la curent cu faptul că au fost efectuate operațiunile juridice și nici nu au obținut sumele de bani primite în temeiul împuternicirilor.

Citește și: Legătura neştiută dintre Andra şi soţia lui Adrian Corduneanu. „Beleaua” nu-şi mai încape în piele de bucurie

În perioada august 2019 – aprilie 2021, Adrian Corduneanu și soția sa au acordat în repetate rânduri sume de bani cu dobândă liderului grupului, fără să fie autorizați în această direcție.

În ceea ce privește spălarea de bani, inculpații au disimulat un procent însemnat din beneficiile materiale obținute din comiterea infracțiuilor prin achiziționarea de bunuri imobile, precum terenuri intravilane și extravilane și imobile cu destinația locuință, majoritatea pe numele unor rude sau persoane apropiate.

În acest caz au fost instituite măsuri asiguratorii asupra a cinci imobile din județul Iași, bani și autoturisme.

În dosar au formulat cereri de constituire ca parte civilă 11 persoane, două dintre acestea solicitând restituirea în natură a terenurilor, iar 9 dintre acestea au cerut obligarea inculpaților la plata despăgubirilor în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro.

S-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii și obligarea inculpaților, prin rechizitoriu, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 260.000 de lei. Dosarul se află acum la Curtea de Apel Iași pentru soluționare.