Interlopul român care a coordonat furtul a 260 de cărţi rare în valoare de 2 milioane de euro a fost arestat

Un român, considerat unul dintre liderii grupării care a coordonat furtul a 260 de cărți rare în valoare de aproximativ 2 milioane de euro în Marea Britanie, a fost arestat de autoritățile italiene. Românul era căutat de autoritățile britanice încă din iunie 2019, potrivit Europol.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 07:12
Interlopul român care a coordonat furtul a 260 de cărţi rare în valoare de 2 milioane de euro a fost arestat

Cărțile valoroase erau depozitate într-un depozit de lângă aeroportul Heathrow și urmau să fie transportate la Los Angeles pentru o expoziție. Printre cele 260 de cărți se numărau multe ediții princeps și volume din secolele XVI și XVII.

Hoţii au jefuit în 2017 ediții originale ale unor cărți scrise de Galileo Galilei și Isaac Newton, Leonardo da Vinci și o copie din 1569 a  „Divinei Comedii” a lui Dante Alighieri.

Alți 15 membri ai grupării au fost arestați în iunie 2019, într-o operațiune coordonată de Poliția Română, Carabinierii Italieni și Poliția Metropolitană din Marea Britanie.

Hoții s-au urcat pe acoperișul depozitului, au tăiat găuri în tavanul de sticlă și au coborât pe frânghii aproximativ 13 metri, evitând cu succes senzorii de mișcare care ar fi declanșat alarma, relatează The Guardian.