Intervenţie chirurgicală inedită la Iaşi: Medicii au realizat o transfuzie intrauterină

Intervenţie chirurgicală incredibilă la Iaşi pentru salvarea unui copil încă nenăscut. Fătului i s-a administrat sânge prin cordonul ombilical, pentru că mama lui avea RH negativ.

RomaniaTV.net
10 iul. 2012, 05:42
Intervenţie chirurgicală inedită la Iaşi: Medicii au realizat o transfuzie intrauterină

Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi au reuşit să-l salveze pe băieţelul Mihaelei Postăvariu, o femeie din Vaslui, cu ajutorul unei transfuzii intrauterine, intervenţie realizată pentru a doua oară la Iaşi, scrie adevarul.ro. Mihaela Postăvariu (39 de ani) din Vaslui îşi poate strânge băieţelul la piept după ce medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă” au realizat o intervenţie inedită: transfuzie intrauterină, care presupune administrarea de sânge concentrat fătului.

Aceasta se face prin înţeparea abdomenului cu un ac, pătrunderea în cavitatea amniotică şi introducerea sângelui în cordonul ombilical. Este a doua oară când doctorii ieşeni fac această manevră, dar e prima cu reuşită.

Problemele medicale au apărut în săptămâna 32 de sarcină, când fătul a fost diagnosticat cu anemie severă ca urmare a incompatibilităţii PH-ului dintre părinţi. Femeia se află la a patra naştere şi susţine că abia acum a aflat că are RH-ul negativ. A născut în urmă cu o săptămână şi a adus pe lume un băieţel de 3.400 de grame, perfect sănătos, pe care îl va numi Ştefan.