INTERVIU. Mircea Diaconu: Stau cuminte pe culoarul meu. Rivalitatea e o PROSTIE. Fiecare, cu PUNGA lui

Mircea Diaconu a câştigat mandatul de europarlamentar cu un scor peste UDMR şi PMP, dar spune că nu îl măguleşte acest lucru. "Nu mă uit în jur şi nu mă uit în punga altuia", declară Diaconu, într-un interviu pentru RomaniaTV.net. Diaconu susţine că el nu are nici un rival politic, stă cuminte pe "culoarul" său, iar când va începe treaba la PE, de teatru se va ocupa în cele 2-3 zile libere pe care le va avea pe săptămână. Diaconu povesteşte că a făcut campania pentru euroalegeri cu celebrul său ARO 10 şi, după ce "aranjează maşina un pic în toamnă", va merge cu ea şi la Bruxelles.

RomaniaTV.net
31 mai 2014, 09:35
INTERVIU. Mircea Diaconu: Stau cuminte pe culoarul meu. Rivalitatea e o PROSTIE. Fiecare, cu PUNGA lui

Cu ce planuri vă duceţi în Parlamentul European şi dacă v-aţi mai gândit la ce grup politic de acolo vă veţi afilia?

Evident că voi rămâne independent. Întrebarea asta ar presupune obişnuinţa politicului românesc de a se modifica de la zi la zi. Eu din când în când am să obişnuiesc să spun aceleaşi cuvinte.

Aţi obţinut un scor şi peste UDMR şi peste PMP. Vă măguleşte această performanţă?

Nu pentru că nu este o competiţie a mea cu altcineva. Dacă e o competiţie, atunci e cu mine însumi. Nu mă uit în jur şi nu mă uit în punga altuia. Ştiţi, pe vremuri aşa era era: mergeai pe stradă şi nu te uitai la chipul celuilalt, ci în punga lui şi îl întrebai unde a găsit. Deci nu mă uit în punga altuia, ăsta este răspunsul meu.

Care credeţi că este principalul considerent pentru care mulţi au decis să pună ştampila pe numele dumneavoastră?

Cei mai mulţi oameni sunt din cei care nu ar fi venit la vot. Dacă se uită cineva la jocul procentelor o să vadă că a crescut cu 7% procentul celor care au venit la vot în comparaţie cu alegerile similare din 2009 ceea ce înseamnă că pe aici se regăsesc procentele. Cel puţin din discuţii asta mi s-a spus. Ca să încetăm şi cu subiectul ‘de unde au venit voturile?’ Au venit din zona celor care nu mai voiau şi atunci oamenii mai votat, cred eu, pentru că era o candidatură altfel decât celelalte.

Credeţi că aveţi un rival politic în momentul de faţă? Şi care ar fi acela?

Nu am nici un rival. Aţi observat că nu atac pe nimeni, nu răspund la tot felul de provocări. Stau cuminte pe culoarul meu şi nu am alt rival decât, poate, pe mine însumi, dacă e să am unul. Rivalitatea e o prostie. Competiţia e una, rivalitatea e alta. La ce se înţelege prin rivalitate în România, să tragi de unul, să înjuri, să scuipi, să denigrezi şi alte prostii de astea, mi se pare că trebuie să terminăm cu prostiile astea. În rest, fiecare cu punga lui.

În ce relaţii mai sunteţi cu Crin Antonescu şi foştii colegi din PNL? Cum vedeţi subiectul Congresului?

E absolut normal. După fiecare probă de felul acesteia, trebuie să se facă o evaluare cu mijloacele specifice. Este absolut normal. Ce va fi, treaba dânşilor. Sunt curios ca orice om, dar este normal ca ei să-şi facă singuri evaluări, autoevaluări şi să ia decizii.

Aţi fost calomniat în timpul campaniei electorale?

Puţin. În teritoriu, în campanie, nici o secundă. N-am avut nici o problemă nici o secundă. Eu nu am făcut campanie în stilul clasic, cu mitinguri şi claxoane care să atragă oameni cu tot felul de păreri. Am avut nişte întâlniri punctuale cu oameni care m-au ajutat. Le-am mulţumit şi am mers mai departe. N-am bătut la uşa nimănui ca să nu mi se deschidă sau să fiu dat afară. Din pricina asta, nu s-a întâmplat nimic. Sigur, au fost nişte mici înţepături din partea unor domni sau doamne cărora nu le-am răspuns şi s-au potolit repede văzând că nu răspund.

În timpul campaniei, aţi avut senzaţia uneori că sprijinul anumitor persoane nu a fost cu totul dezinteresat? Mă refer la anumite declaraţii de simpatie sau de sprijin a candidaturii.

Simpatia e sprijin? Când îţi spun anumite persoane că le eşti simpatic în sensul clasic, românesc nu o să mă apuc să le înjur. Mi se pare aiurea. Nu mă ajută cu nimic şi nu-mi sporeşte voturile. Ce sprijin să fie? Fiecare îşi vedea de punga lui. Să vă spun un lucru: voturile astea câte sunt, ale mele sau pentru mine, că nu sunt ale mele, sunt de altă calitate şi, dacă vă uitaţi în tipologia celor care au venit la vot, veţi vedea că sunt de altă calitate. Nu sunt voturi cerute, ţipate, cumpărate sau vândute, de nici un fel. Sistemul clasic este cel în care apar tot felul de oameni care te ajută, ori te sponsorizează ori fac tot felul de porcării care se cheamă în România ca ajutor, după asta au pretenţii. La mine nu a fost nici un fel de sponsor şi nici un fel de pretenţii. Asta e declaraţia pe care o fac şi la care nu schimb nimic.

Am văzut că aţi negat o eventuală candidatură la Cotroceni…

În ce sens am negat-o? În sensul că acum am treaba asta. Dacă am primit acest mandat, trebuie să-l fac cât pot de bine. E un contract între mine şi cetăţeni, cu voturile acelea la care ţin foarte mult, iar dacă cineva pretinde că sunt voturi false sau făcute cadou, mă supără foarte mult. Abia asta mă jigneşte şi pe mine, şi pe ei.

Aveţi vreo simpatie personală faţă de unul dintre posibilii prezidenţiabili?

Păi nu prea ştiu cine va candida pentru că nu au fost decât supoziţii. Aştept şi eu, ca orice cetăţean, ce mi se pune pe masă.

Aţi avut constant probleme cu ANI…

Nu, nu, eu au avut probleme cu mine, nu eu cu ei.

Vă gândiţi să-i acţionaţi în judecată pentru tentativa de blocare a candidaturii dumneavoastră?

Nu mă întrebaţi acum că nu pot să vă răspund în momentul de faţă. Nu pot să vă răspund la întrebarea asta că nu am avut timp să mă gândesc încă. Azi e prima zi în care să zic sunt mai relaxat şi am timp.

Ce se va întâmpla cu cariera de actor?

Acum merg cu microbuzul teatrului pentru a juca un spectacol foarte bun de două ori, la Reşiţa şi la Timişoara. Sunt în turneu cu teatrul. După preluarea mandatului, există cam trei zile pe săptămână în care nu este program la Parlamentul European. Dacă teatrul îmi programează spectacole, voi încerca să menţin două-trei spectacole mai vechi, dar de succes. Probabil voi încerca şi ceva nou, dar mai puţin…

Ce vă mai face celebrul Aro 10 cu care aţi fost prin ţară?

Am plecat cu el în timpul campaniei pentru că este singura mea maşină. Mai am un Citroen mai vechi, un Citroen Mehari care este unicat în România. Am mers să-i cunosc şi să le strâng mâna oamenilor care m-au ajutat şi care mi-au trimis prin poştă scrisori cu liste cu semnături când aveam mai mare nevoie. Este un ajutor nepreţuit pe care îl recunosc din plin.

Mergeţi cu Aro şi la Bruxelles, aşa cum aţi declarat anterior?

Maşina este în stare bună. O să mă duc repede acolo că am nişte întâlniri urgente pentru că am fost contactat de nişte grupuri parlamentare de acolo care m-au invitat să mă cunoască şi să-mi prezinte proiectele lor. Ăsta-i raportul lor cu un independent şi este mai bine aşa. Mă duc şi mă întorc rapid. Dar în toamnă aranjez maşina un pic şi cu ea mă duc.