Interzicerea fumatului. Ce SANCŢIUNI riscă angajaţii care nu respectă legea

Potrivit unui act normativ care va intra în vigoare din data de 17 martie, angajaţii nu vor mai avea voie să fumeze în spaţiile închise de la locul de muncă. Persoanele care vor încălca această regulă vor risca să fie sancţionate atât de către angajator, cât şi de către poliţişti.

11 feb. 2016, 17:48
Interzicerea fumatului. Ce SANCŢIUNI riscă angajaţii care nu respectă legea

Spaţiu închis de la locul de muncă va fi considerat „orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”, scrie avocatnet.ro. 

Pentru a respecta noile dispoziţii legale, angajatorii vor fi obligaţi să elaboreze şi să pună în aplicare reguli interne referitoare la interzicerea consumului de tutun în spaţiile închise şi să afişeze indicatoare cu textul „Fumatul interzis”. Salariaţii care nu vor respecta noua interdicţie vor risca să fie sancţionaţi nu doar disciplinar, de către angajator, ci şi contravenţional, de către poliţişti.

Salariaţilor care încalcă interdicţia de a fuma în spaţiile închise de la locul de muncă li se vor putea aplica sancţiunile disciplinare prevăzute în momentul de faţă de Codul muncii.

Sancţiunile disciplinare ce pot fi aplicate de angajator, în cazul săvârşirii unei abateri disciplinare, sunt:

  • avertismentul scris;
  • retrogradarea din funcţie (cu acordarea salariului corespunzător funcţiei în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile;
  • reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%;
  • reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%;
  • desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

În ceea ce priveşte sancţionarea contravenţională, dacă nu respectă interdicţia de a fuma în spaţiile închise de la locul de muncă, salariaţii vor risca să primească de la poliţişti o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Noua lege nu prevede nicio sancţiune pentru angajatorii care nu se vor conforma noilor obligaţii, însă în astfel de cazuri pot interveni inspectorii de muncă. În cazul în care aceştia vor identifica nereguli, vor putea aplica o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Noua lege interzice complet fumatul şi în spaţiile publice închise, în locurile de joacă pentru copii, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. Totodată interdicţia se va aplica în continuare în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun.