Interzis femeilor. Ghid de pelerinaj la Muntele Athos

Chiar dacă, probabil, nu sunteţi Gigi Becali, tot aveţi voie să mergeţi în pelerinaj la Muntele Athos. Dar pentru asta aveţi nevoie de informaţii. Iată ce am aflat accesând un site dedicat acestei călătorii spirituale.

RomaniaTV.net
10 apr. 2012, 09:02
Interzis femeilor. Ghid de pelerinaj la Muntele Athos

Date generale

Muntele Athos (în greaca modernă Άγιοv Όρος – Sfântul Munte) este un munte (2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați) în nordul Greciei, în regiunea Macedonia Centrală, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Karyes.

Cine are voie

Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților (conform unei reguli denumite „avathon”), indiferent de religie. Băieții sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor.

Muntele Athos este o regiune cu statut special, iar accesul se face cu un permis numit diamonitirion (vezi Permis de intrare în Sf. Munte). Zilnic se acordă un număr de 100 de permise pentru ortodocși și aproximativ 10 permise pentru eterodocși. Diamonitirionul trebuie prezentat ori de câte ori pelerinul solicită cazare la mănăstiri sau schituri și costă 25 EUR / persoană.

Pe sfântul Munte sunt permise doar mașinile mănăstirilor și ale celor care lucrează acolo, vizitatorii trebuie deci să lase mașinile personale în Ouranopoli.

Cum ajungem

Cel mai popular punct de plecare spre Sfântul Munte Athos este o mică stațiune-port la marea Egee, Ouranopoli. Această localitate se află la aproximativ 140 km est de Tesalonic și este accesibilă fie cu autoturismul personal fie cu autobuze care fac regulat transport între Tesalonic și Ouranopoli (pentru orarul autobuzelor contactați KTEL HALKIDIKI, 33 Kifisias Street, Tel. (2310) 2310-316555). Autoturismele pot fi lăsate într-o parcare cu plată aflată în imediata apropiere a portului Ouranopoli sau în stațiune, ceva mai departe de port.

Permisele de intrare se ridică de la biroul din port începând cu ora 9. Pentru cetățenii români este necesar actul de identitate comunicat în cererea de acces (carte de identitate sau pașaport) și tot cu această ocazie se plătește și taxa de acces pe Munte.

Ferryboat-ul pleacă din Ouranopoli la ora 9:45 și are ca destinație mănăstirile Zografu, Dohiariu, Xenofont, Sf. Pantelimon și în cele din urmă portul athonit Daphni. Biletul dus-întors costă 14 EUR. În portul Daphni așteaptă autobuzele care vor duce pelerinii până în capitala Sf. Munte, Karyes, prețul unei curse fiind de 3 EUR. Odată ajunși în Karyes pelerinii pot lua microbuze (vezi Microbuze de transport către mănăstiri (unii șoferi sunt români)) spre diverse mănăstiri. Întrebați chiar și în limba română, unii șoferi sunt români și vă pot da relații exacte despre rute. Pentru întoarcerea de pe Munte, autobuzele circulă din Karyes spre Daphni la ora 10:45 astfel încât să ajungă la timp pentru legătura cu ferryboat-ul.

Cursa ferry între Ouranopoli-Daphni și retur se poate anula în caz de condiții meteo nefavorabile. Fiți pregătit cu resurse pentru a petrece una sau mai multe nopți în oricare dintre cele două porturi.

Cei care nu vor să înnopteze în Ouranopolis și doresc să urce cât mai repede pe Sf. Munte se pot îmbarca pe Agia Anna de luni până vineri la ora 6:30 iar sâmbăta la ora 7:00. Agia Anna are același traseu ca și ferryboat-ul de ora 9:45 și merge pănă la Katunakia. La ora 10:30 acest vas are cursă de întoarcere spre Ouranopolis. Permisele de urcare pe Sf. Munte se ridică direct de la ferryboat întrucât biroul pentru pelerini este închis la acea oră.

Alte reguli

  • Chiar dacă Sf. Munte este o peninsulă iar unele mănăstiri se află la malul mării, scăldatul este cu desăvârșire interzis.
  • Când ajungeți la o mănăstire cu scopul de a înnopta mergeți la arhodaricul mănăstirii și prezentați diamonitirionul arhondarului. Arhondaricul este locul de primire pentru oaspeți unde de regulă veți primi rahat și ouzo.
  • Participați la toate slujbele, închinați-vă la icoanele locului iar în timpul liber citiți cărți duhovnicești. În definitiv pentru asta ați urcat pe Sf. Munte.
  • Slujbele de dimineață pot începe în anumite lăcașuri foarte devreme. Pregătiți-vă să fiți trezit la ore cum ar fi 3:30AM.
  • În interiorul mănăstirilor nu se mănâncâ carne (afară de pește și fructe de mare) și vă sfătuim să respectați această regulă întrucât puteți fi excluși din mănăstire dacă sunteți descoperiți.
  • Evitați discuțiile zgomotoase care ar putea tulbura liniștea monahilor și părinților. Sunteți la ei acasă.