Într-un discurs e nevoie şi de ironie: GAFA URIAŞĂ pe care a făcut-o ministrul Apărării din Letonia

Ministrul apărării din Letonia, Artis Pabriks, a declarat într-o conferinţă internaţională la Riga că ţara sa încă din 1940 este dispusă să accepte cu bucurie soldaţi germani pe teritoriul său, dar modul nefericit în care s-a exprimat oficialul leton a declanşat un scandal de proporţii.

RomaniaTV.net
11 sept. 2013, 11:06
Într-un discurs e nevoie şi de ironie: GAFA URIAŞĂ  pe care a făcut-o ministrul Apărării din Letonia

În prezenţa a 300 de politicieni şi experţi din 30 de ţări, Artis Pabriks a declarat că Letonia a fost „gata să accepte cu ospitalitate cizma germană începând din 1940” («We are welcoming German boots on the ground here in Latvia ever since 1940»). Declaraţia ministrului a surprins neplăcut asistenţa, fiind preluată imediat de agenţiile de presă şi media electronice, informează Agerpres.

Ulterior, titularul portofoliului apărării din Letonia a explicat că declaraţia sa a fost interpretată greşit şi a fost făcută în timpul discuţiilor cu privire la participanţii la exerciţiile militare din această toamnă „Steadfast Jazz 2013”, la care, după cum informează postul de televiziune TVnet.lv, vor participa şi militari germani.

Menţionarea anului 1940, potrivit lui Pabriks, are legătură cu evenimentele istorice ale vremii. „Ocupaţia Letoniei de Uniunea Sovietică nu s-ar fi produs dacă ţara noastră ar fi fost ajutată de Aliaţi. Acesta este punctul de vedere al Letoniei”, a declarat ministrul, adăugând că în orice discurs e nevoie şi de o uşoară doză de ironie.

„Conferinţa de la Riga” este un eveniment anual de politică externă şi probleme de securitate. Anul acesta, forumul a pus în discuţie relaţiile dintre Uniunea Europeana şi ţări ca Rusia, India şi China.

În luna iunie, Parlamentului leton a aprobat o interdicţie privind utilizarea şi distribuirea simbolurilor URSS şi ale Germaniei naziste