Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ziua în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci în această zi pentru împlinirea dorinţelor

Anual, pe 21 noiembrie, credincioșii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, sărbătoare ce comemorează aducerea Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana.

21 nov. 2021, 08:00
Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Tradiţii şi superstiţii. Ziua în care cerurile se deschid. Ce este bine să faci în această zi pentru împlinirea dorinţelor

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Acestei mari sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă pentru a le merge şi a fi feriţi de rele. În această zi, femeile trebuie să meargă la biserică cu diverse mâncăruri, toate de post, spre a fi sfinţite. Apoi, aceste bucate sunt date de pomană celor sărmani. De menţionat că, în această zi, este dezlegare la peşte, astfel încât, pe lângă preparatele de post, se împart şi preparate pe bază de peşte.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Ziua în care cerurile se deschid

Ca la aproape orice sărbătoare a românilor, şi de sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului există obiceiul aflării ursitului. Pentru a vedea chipul celui care le va fi ursit, fetele trebuie să meargă la o fântână, cu o lumânare albă. La cântatul cocoșilor, chipul acestuia apare în apă.

Copiii trebuie să pună crenguțe de măr în apă, care trebuie lăsată la soare, iar acestea vor fi folosite de Anul Nou drept sorcove.

Citeste si 1.000 de copii nevoiaşi din Constanţa vor avea dulciuri pe masa de sărbători prin campania „Un tir de dulciuri pentru copiii sărmani”

O altă tradiție este ca bătrânele să ia din grădină o creangă cu 7 prune, una cu 7 mere și una cu 7 alune, pe care trebuie mai apoi să o pună în cămară, existând credinţa că aceste crenguţe au puterea de a proteja de friguri.

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică se spune că se deschid cerurile, așa cum se întâmplă și de Crăciun, iar cele mai mari dorințe se pot împlini în această zi. De asemenea, există credinţa că, în această zi, oamenii pot înţelege graiul animalelor.

În această zi, nimeni nu trebuie să fie certat, pentru că este de rău augur.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2021. Rugăciune făcătoare de minuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Citeste si Patriarhul Daniel, apel către credincioşi pentru respectarea „cu stricteţe” a recomandărilor medicilor: ”Viaţa şi sănătatea sunt daruri ale lui Dumnezeu pe care noi trebuie să le păstrăm şi să le cultivăm cu rugăciune, smerenie şi multă grijă”

 


loading...