Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Azi aflăm cum o să fie toată iarna. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului.

Astăzi, creștinii de pretutindenti au parte de o mare sărbătoare, marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie. Este vorba despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică, iar acest praznic este sărbătorit și în Biserica Catolică.
Alina Costache
21 nov. 2023, 08:24
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Azi aflăm cum o să fie toată iarna. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Azi aflăm cum o să fie toată iarna. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este o sărbătoare creștină, atât în tradiția ortodoxă, cât și în cea catolică, marcând momentul în care Sfânta Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost adusă în templul din Ierusalim. Această sărbătoare este anual sărbătorită la data de 21 noiembrie în Biserica Ortodoxă și în Biserica Catolică de Răsărit.

Citește și: Minciunele pufoase de post! Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria

În căminele credincioșilor, tradițiile legate de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică sunt adânc înrădăcinate și transmise cu grijă de-a lungul generațiilor. În această zi de sărbătoare, atmosfera este încărcată de simboluri și obiceiuri menite să aducă lumină și binecuvântare în locuințele și sufletele noastre.

Este considerat benefic ca lumina candelei sau focul din sobe să fie aprins pe tot parcursul nopții. De asemenea, în această zi, credincioșii își îndreaptă atenția și către previziuni. Se crede că în ziua de Vovidenie se deschid cerurile, iar credincioșii înțeleg graiul animalelor, găsind în acesta semne și îndrumări pentru viitor.

De asemenea, în această zi se fac pomeniri speciale pentru cei care au trecut în neființă fără a avea o lumânare aprinsă și pentru cei înecați. Un alt obicei tradițional constă în ungerea ușilor și ferestrelor cu usturoi, o practică menită să ofere protecție împotriva farmecelor și a pagubei.

Credincioșii consideră că starea vremii în această zi prefigurează cum va fi vremea pe tot parcursul iernii. Această credință le ghidează planurile pentru sezonul rece și activitățile gospodărești.

Se spune că respectarea cu sfințenie a acestor tradiții aduce belșug în gospodărie și hambare pline în anul următor, recompensând credincioșii pentru credința și devotamentul lor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Postul Crăciunului a început la data de 15 noiembrie, marcând perioada de pregătire a creștinilor pentru sărbătoarea importantă a Nașterii Domnului. În această perioadă de post, tradiția impune abstinența de la consumul de carne, lapte, brânză și ouă pentru toți credincioșii. În plus, în zilele de luni, miercuri și vineri, se practică postul și mai strict, renunțându-se la alimente ce conțin ulei și vin. Acest timp de rugăciune reprezintă un mod prin care credincioșii se pregătesc spiritual și trupește pentru a sărbători cu smerenie Nașterea Domnului.

Prima dezlegare la pește va avea loc pe 21 noiembrie, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Așadar, în această zi, creștinii pot consuma și preparate din pește, pe lângă cele de post. În plus, pe 21 noiembrie este sărbătoare cu cruce roșie.

Rugăciunea care trebuie rostită azi

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Citește și: Secretul gospodinelor iscusite pentru cei mai savuroși cârnați de Crăciun! Ingredientul surpriză care schimbă tot gustul

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Zodiile care își vor schimba complet viața până la finalul anului. Bani din moșteniri, bogății cum n-au mai văzut și fericire mare pentru 5 nativi
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Amendă 3.000 lei pentru șoferi. Înmatricularea vehiculului, suspendată automat
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Ciolacu: Retragerea lui Joe Biden nu va influența România
MediaFlux
Când VINE PENSIA pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!