Minciunele pufoase de post! Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria

În această perioadă, majoritatea românilor țin Postul Crăciunului, unul dintre cele mai importante posturi din an. Acesta are o durată de 40 de zile și se termină pe data de 25 decembrie, în prima zi de Crăciun. Dacă și tu ții acest post și nu știi ce ai putea să mănânci la desert, astăzi îți propunem o rețetă simplă și delicioasă de minciunele.

20 nov. 2023, 23:11
Minciunele pufoase de post! Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria
Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria

Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria. Minciunelele sunt făcute dintr-un aluat identic cu cel al gogoșilor și au un gust extrem de delicios care ne duce cu gândul la copilăria petrecută la bunici.

Citește și Ardei umpluți de post! Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop pe care părintele Arsenie Boca o adora

Rețeta delicioaselor fundițe cu care bunicile ne-au îndulcit copilăria

Nu este român care să nu fi mâncat cel puțin o dată în copilărie minciunele.

Dacă ți-am făcut poftă și vrei să încerci această rețetă, tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final vei obține cele mai delicioase minciunele pe care le-ai mâncat vreodată.

Ingrediente:

  • 500 grame de făină albă;
  • 25 grame de drojdie proaspătă;
  • 1/2 linguriță de sare extrafină;
  • 2-3 linguri de zahăr tos fin;
  • coaja răzuită de la o lămâie;
  • coaja răzuită de la o portocală;
  • 1 plic de vanilie;
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • 250 ml de apă caldă;
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit.

Mod de preparare: 

Pentru început se pune făina, amestecată în prealabil cu sarea în vasul de frământat. Apoi se face în mijlocul făinii o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită, zahărul tos, coaja răzuită de lămâie și de portocală, zahărul vanilat.

După, se toarnă treptat apa caldă și se frământă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Pentru definitivarea aluatului se adaugă uleiul, puțin câte puțin până se încorporează aluatul.

Atunci când aluatul este elastic și nelipicios, acoperă vasul cu un șervet curat și pune-l la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

După ce a stat timp de 35-40 de minute, la dospit verifică aluatul, iar dacă și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer.

Pasul următor este să întinzi o foaie dreptunghiulară cu grosimea de aproximativ 6-7 mm și apoi să tai mai multe dreptunghiuri de aproximativ 3/12 cm. În mijlocul fiecărui dreptunghi se face câte o crestătură verticală și se trece prin ea partea superioară sau inferioară a dreptunghiului.

Când de formează toate minciunelele se pun în tigaie la prăjit în uleiul încins. După ce se rumenesc pe ambele părți  se scot cu o paletă pe un platou în care s-a pus înainte hârtie absorbantă. La final se pun într-un alt platou și se presară cu zahăr pudră amestecat cu un plic de vanilie.

Citește și Cea mai spectaculoasă rețetă de paste de post! Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit trucul secret pentru un gust de 5 stele