Omenirea va intra în deficit ecologic cu o săptămână mai devreme decât anul trecut, potrivit datelor publicate de Global Footprint Network, organizaţia internaţională care calculează în fiecare an Earth Overshoot Day – Ziua Suprasolicitării Pământului sau Ziua Depăşirii. Mai precis Ziua Depăşirii se va înregistra pe data de 24 iulie. Ţara noastră trăieşte „pe datorie” ecologică încă din data de 31 mai. În ceea ce priveşte poluarea cu deşeuri electrice şi electronice, potrivit unei evaluări a Directivei privind DEEE, publicată ieri de Comisia Europeană, aproape jumătate nu sunt colectate, iar majoritate statelor membre nu ating ţinta de colectare, prevăzută de legislaţie. Rata de reciclare rămâne scăzută, doar aproximativ 40% din DEEE sunt reciclate în prezent în UE.
Ziua Depăşirii marchează momentul în care cererea pentru resurse şi servicii ecologice dintr-un an depăşeşte ceea ce Pământul poate regenera în acel an. Practic, după această dată, omenirea trăieşte prin epuizarea capitalului natural, erodând şi mai mult biosfera. Tot ce se consumă pe Pământ în acest interval, hrană, energie, materii prime, se face pe seama resurselor „alocate” generaţiilor viitoare, arată experţii de la Global Footprint Network.
Potrivit măsurătorilor, dacă în anii ’70 Ziua Depăşirii era plasată în luna decembrie, situaţia a ajuns să se deterioreze treptat, astfel încât în ultimii 5 ani s-a ajuns ca resursele ecologice ale Planetei să se consume încă din luna iulie.
Organizaţia Global Footprint Network a calculat că, dacă şi-ar propune ca obiectiv întârzierea Zilei Depăşirii cu 6 zile pe an, omenirea ar putea să revină în limitele ecologice suportate de Pământ până în 2050. Acest lucru este posibil prin politici publice eficiente, dar şi prin comportamente individuale responsabile: reducerea consumului inutil, reutilizare, reciclare, mobilitate alternativă, alegerea produselor locale şi de sezon.
„Vestea proastă este că omenirea consumă cu mult peste capacitatea de regenerare a planetei. Consumul excesiv de resurse naturale ne apropie, an de an, de dezechilibre ecologice majore, iar faptul că Ziua Depăşirii survine tot mai devreme este un semnal clar că actualul model economic nu mai este sustenabil. În acest context, este esenţial să ne analizăm obiceiurile de consum şi să acţionăm acolo unde putem genera un impact rapid şi semnificativ.
Un exemplu concret este reprezentat de echipamentele electrice şi electronice – produse indispensabile în viaţa de zi cu zi, dar a căror reciclare corectă contribuie direct la conservarea resurselor şi protejarea mediului.Vestea bună este că soluţiile există, sunt la îndemâna noastră, iar reciclarea acestor echipamente este una dintre cele mai eficiente. Avem infrastructura necesară – mai lipseşte doar decizia conştientă de a o folosi”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ, organizaţie de transfer responsabilitate domeniul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.
Potrivit Asociaţiei Environ, în 2022 omenirea a produs 62 milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), dintre care a colectat şi reciclat corect doar 22,3%. Ţările din Uniunea Europeană stau mai bine decât media, cu 40.1 % deşeuri electrice colectate şi reciclate. În ceea ce priveşte România, rata de colectare a fost de 45.4% cu medie de circa 7.7 kg pe cap de locuitor.
În acest an, România a depăşit Ziua Depăşirii cu aproape două luni. Mai precis, ţara noastră trăieşte pe datorie ecologică încă din data de 31 mai. Comparativ cu anul trecut, când România îşi epuiza resursele pe 20 iulie, ceea ce reprezintă un regres semnificativ în privinţa sustenabilităţii.
Într-un clasament al ţărilor celor mai atente la resursele naturale, România se află pe locul 34, imediat după Ungaria, pentru care Ziua depăşirii a fost pe 2 iunie mai şi înainte de Grecia (25 mai). Pe primele locuri se află Uruguay (17 decembrie), Indonezia (18 noiembrie) şi Nicaragua (11 noiembrie). Dintre ţările europene, cel mai bine plasată în acest clasament este Albania (13 septembrie).
Cele mai „îndatorate” ţări, adică cele care consumă resursele naturale într-un ritm alarmant, sunt, potrivit datelor furnizate de Global Footprint Network, Qatar (6 februarie), Luxemburg (17 februarie) şi Singapore (26 februarie). Alte ţări cu datorii ecologice mari sunt SUA (13 martie), Danemarca şi Australia (19 martie), Canada (26 martie), Belgia (27 martie), Lituania (28 martie) şi Austria (29 martie).
Asociaţia ENVIRON este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2007, care şi-a asumat obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice privind colectarea şi reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viaţă. Operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel naţional. În cei 18 ani de activitate a colectat peste 285.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice.