Întrebări capcană pentru elevi la Examenele Naţionale. Ministrul Educaţiei: Unii colegi vor să demonstreze că ei sunt mai buni decât elevii

Ministrul Educaţie recunoaşte că unii profesori au încercat să-i pună în dificultate pe elevi la examenele naţionale prin intermediul unor întrebări capcană. Sorin Cîmpeanu spune că aceste întrebări nu au ajuns la elevi.

01 iul. 2021, 22:41
Întrebări capcană pentru elevi la Examenele Naţionale. Ministrul Educaţiei: Unii colegi vor să demonstreze că ei sunt mai buni decât elevii
Întrebări capcană pentru elevi la Examenele Naţionale. Ministrul Educaţiei: Unii colegi vor să demonstreze că ei sunt mai buni decât elevii

Întrebări capcană pentru elevi la Examenele Naţionale. Ministrul Educaţiei spune că rezultatele de anul acesta la Evaluare Naţională au fost mai bune decât în anii anteriori, deşi au fost acuzaţii potrivit cărora subiectele au fost mai grele. Sorin Cîmpeanu recunoaşte că au fost profesori care au încercat să-i pună în dificultate pe elevi prin intermediul unor întrebări capcană.

Întrebări capcană pentru elevi la Examenele Naţionale. Ce spune ministrul Educaţiei

Citeşte şi Rezultate finale Evaluare Naţională 2021. Au fost înregistrate peste 20.000 de contestații

”Văd că s-a putut la Evaluarea Națională să avem rezultate mai bune decât în anii anteriori, în condițiile în care au fost acuze că subiectele au fost mai grele, deci fără să cobori nivelul de dificultate. Împreună cu colegii mei, am verificat formulările. În momentul în care vrei să verifici un anumit lucru, formulezi o întrebare. Întrebarea trebuie să fie clară, nu are niciun rost să formulezi o întrebare prin care duci acel copil în stânga și mai mult în stânga, și mai mult în stânga, într-o formulare lungă, iar răspunsul corect să fie în dreapta. Astfel de capcane…N-au ajuns la elevi aceste formulări capcană”, a declarat ministrul Educaţiei la Digi 24.

Întrebat de ce au încercat profesorii să-i pună în dificultate pe elevi, răspunsul ministrului a fost „pentru că vor să demonstreze că ei sunt mult mai buni”.

”Am și eu colegi în mediul universitar care vor să demonstreze că ei sunt mult mai buni decât studenții pe care-i examinează, așa se întâmplă și aici”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Începând de anul viitori, ministrul Educației anunță schimbări radicale în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor după ce la Evaluarea Națională au fost depuse peste 20.000 de contestații.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”.

“Chiar dacă este un obiectiv ambițios, o să insist să se desfășoare așa, de la anul, Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și să avem pilotare pentru Bacalaureat“, a anunțat ministrul Educației, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi BAREM Bacalaureat 2021. Cum trebuiau rezolvate subiectele la REAL: Fizică, Chimie, Biologie, Informatică

Sorin Cîmpeanu insistă cu reducerea vacanţei de vară

Ministreul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi seară, că este nevoie de o durată mai lungă de şcoală pentru recuperarea pierderilor şi că în acest sens este nevoie de o dezbatere privind structura anului şcolar, astfel încât vacanţa mare să fie micşorată.

”Cu vacanţa de vară am întotdeuana cele mai bune gânduri, mie îmi place vacanţa, mi-a plăcut când am fost elev, dar sunt conştient că este nevoie de o durată mai mare de cursuri, de şcoală. Până la finalul anului 2021 trebuie să ştim structura anului 2022 – 2023, deci cu 9 luni înainte ar fi corect să ştim”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, joi seară.

Cîmpeanu a adăugat că este mai dificil să micşoreze alte vacanţe din timpul anului şcolar.

”E mai greu să micşorezi şi celelalte vacanţe pentru că sunt puncte fixe, sărbătorile pascale, sărbătorile de iarnă. Focusul va fi pe vacanţa de vară, dar rezultatul trebuie să fie cel acceptat de profesori, împreună cu elevii, cu părinţii, stând la masă, aducând argumente. În primul rând, nevoia de recuperare a pierderilor pe care, trebuie să o recunoaştem cu toţii”, a declarat ministrul. Întrebat dacă este necesar să se micşoreze doar o vacanţă sau mai multe, ministrul a precizat că se referă la mai mulţi ani.

”În ani. Nu ştiu să spun şi nu îmi arog dreptul de a avansa aceste idei. Trebuie să avem o dezbatere”, a declarat Cîmpeanu.