Sexul la bătrâneţe: întrebări şi răspunsuri

Odată cu avansarea în vârstă, viaţa sexuală poate avea de suferit, iar cei mai mulţi oameni nu înţeleg de ce, în ciuda eforturilor, apar şi unele probleme.

RomaniaTV.net
09 nov. 2012, 21:28
Sexul la bătrâneţe: întrebări şi răspunsuri

Mulţi nu ştiu cum să facă să aibă o viaţă sexuală satisfăcătoare şi când părul este alb, iar nepoţii sunt aproape omniprezenţi. Şi pentru că nu ştiu nici cum, nici pe cine să întrebe, preferă să-şi reprime dorinţele. Ar trebui însă să ştie că, dacă ştii şi gestionezi cum trebuie schimbările care apar, sexul poate fi la fel sau chiar mai  plăcut decât în tinereţe.

Iată câteva dintre întrebările legate de sexul la bătrâneţe:

1. Care sunt schimbările normale?

Schimbările fizice care apar odată cu vârsta afectează, uneori, abilitatea de a face sex.

Pentru unele femei, sexul este mult mai plăcut spre vârsta a treia pentru că după menopauză nu mai trebuie să-şi facă griji în legătură cu o eventuală sarcină nedorită. Se simt libere să se bucure de sex.

Altele consideră că părul grizonat şi ridurile le fac mai puţin atractive. Dacă ele cred că înfăţişarea tinerească şi abilitatea de a face copii le oferă un plus de feminitate, atunci vor începe să fie îngrijorate că nu mai sunt dorite indiferent de vârsta pe care o au. Iar aceste sentimente le vor face sexul mai puţin placut.

Apoi, pe măsură ce înaintează în vârstă, unele dintre reprezentantele sexului slab vor observa schimbări la nivelul vaginului. Acesta devine mai scurt şi mai îngust, pereţii se vor subţia, iar lubrifierea nu va mai fi ca în anii ce-au trecut, ceea ce poate diminua plăcerea.

În cazul bărbaţilor, impotenţa este foarte des întâlnită. Până la 65 de ani, între 15% şi 25% sunt afectaţi de impotenţă, mai ales bărbaţii care se confruntă cu boli de inimă, tensiune arterială ridicată sau diabet.

În plus, odată cu trecerea anilor durează mai mult să aibă erecţie, iar aceasta nu mai este la fel de puternică. Cantitatea de lichid seminal eliminată este şi ea mult mai scăzută, iar pierderea erecţiei după un orgasm se petrece mult mai rapid decât înainte.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro