Inundaţii cum se văd o dată la 1.000 de ani. În trei zile a plouat cât într-un an, maşinile plutesc precum peştii FOTO ŞI VIDEO

Cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din provincia centrală chineză Henan. Orașul a fost afectat de cele mai abundente ploi din ultimii 1.000 de ani, transmit agenţiile de presă.

21 iul. 2021, 17:44

Aproximativ 100.000 de persoane au fost evacuate în Zhengzhou, unde transportul feroviar şi rutier a fost perturbat, în timp ce apa din zona barajelor şi a lacurilor de acumulare a atins niveluri periculoase. Cel puţin 25 de persoane au murit în urma ploilor torenţiale, urmate de inundaţii, care au afectat provincia începând din weekend, alte şapte fiind date dispărute, au anunţat autorităţile, miercuri, într-o conferinţă de presă.

De sâmbătă până marţi, o cantitate de 617,1 mm de ploaie a căzut în Zhengzhou, aproape echivalentă cu media anuală, de 640,8 mm. Nivelul de precipitaţii din cele trei zile este observat doar “o dată la o mie de ani”, au spus meteorologii, citaţi de Reuters.

Numeroase servicii feroviare au fost suspendate în provincia Henan, cu o populaţie de circa 100 de milioane. Mai multe autostrăzi au fost închise şi numeroase zboruri au suferit întârzieri sau au fost anulate, dinj cauza acestor inundaţii. De asemenea, căi rutiere din peste zece oraşe ale provinciei au fost inundate. “Eforturile de prevenire a inundaţiilor au devenit foarte dificile”, a spus preşedintele Xi Jinping într-o declaraţie difuzată de televiziunea de stat. Şcoli şi spitale au fost inundate, iar numeroase persoane s-au adăpostit în biblioteci, săli de cinematograf şi muzee.

Citeşte şi Imagini apocaliptice! Sute de persoane blocate la metrou în urma inundaţiilor. Oamenii, cufundaţi în apă până la nivelul umerilor. VIDEO

Majoritatea străzilor au fost inundate în Zhengzhou, metropolă cu 12 milioane de locuitori, situată la aproximativ 650 kilometri sud-vest de Beijing, iar apa a atins asemenea niveluri încât maşinile au început efectiv să plutească. Imagini dramatice au fost filmate de la balcoanele blocurilor, iar unele secvenţe, surprinse de camerele de bord, relevă groaza şoferilor prinşi în mijlocul torenţilor.