Inundaţii devastatoare în Germania şi Belgia din cauza vremii extreme. Peste 100 de oameni au murit. Imaginile dezastrului! VIDEO

Inundaţiile provocate de ploile torenţiale au făcut prăpăd în vestul Europei. Cel puţin 80 de persoane au murit, iar alte câteva sute sunt date dispărute în Germania, în timp ce în Belgia vremea extremă a provocat moartea a cel puţin 11 persoane. Mii de salvatori au fost mobilizaţi pentru a veni în sprijinul sinistraţilor.

16 iul. 2021, 10:16

Update

. A crescut bilanțul morților în Germania și Belgia. Până în momentul de față au murit 93 de oameni în Germania, iar 15 în Belgia.

Sunt inundaţii devastatoare în Germania, după ce mai multe râuri au ieşit din matcă din cauza ploilor torenţiale. Bilanţul intemperiilor a crescut la cel puţin 81 de morţi, după ce vineri au raportate nu mai puţin de 50 de decese doar în landul Renania-Palatinat, una dintre regiunile cele mai afectate din cauza inundaţiilor.

„Numărul morţilor a ajuns la 50”, faţă de 28 înregistraţi cu o zi înainte în acest land, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Renania-Palatinat, Timo Haungs.

Numeroase persoane sunt în continuare date dispărute în vestul Germaniei, ceea ce alimentează temerile că bilanţul ar putea fi unul mai sumbru.

Inundaţii devastatoare în Germania. Angela Merkel: „Este o catastrofă”

„Este o catastrofă, o tragedie”, a declarat cancelarul german Angela Merkel de la Washington, unde a început joi o vizită oficială, conform Agerpres.

„Mă tem că vom vedea amploarea completă a catastrofei doar în următoarele zile”, a adăugat ea la o conferinţă de presă cu Joe Biden, care i-a prezentat „condoleanţele sale sincere”.

Citeşte şi: România, măturată de inundații. Zeci de persoane s-au refugiat în podurile caselor pentru a se feri de viitură

Aproape jumătate dintre decese au fost înregistrate în landul Renania de Nord-Westfalia (vest), cel mai populat din Germania, iar restul în landul vecin Renania-Palatinat, unde trecerea apelor dezlănţuite a avut efectul unui tsunami.

În oraşul Bad Neuenahr-Ahrweile, din landul Renania-Palatinat, autorităţile au declarat joi seara că încă nu deţin informaţii despre soarta a 1.300 de persoane, însă cred că această cifră este asociată problemelor de funcţionare a reţelei de telefonie.

În total, 15.000 de membri ai echipelor de salvare, poliţiei şi armatei au fost mobilizaţi în zonele cele mai afectate.

Inundaţii devastatoare în Belgia. Mii de oameni, afectaţi din cauza vremii extreme

În Belgia, cel puţin 12 persoane şi-au pierdut viaţa, iar cinci sunt date dispărute, intemperiile afectând în principal sudul şi estul ţării. Valonia, regiunea francofonă din sudul Belgiei, este deosebit de afectată, peste 21.000 de persoane rămânând fără electricitate.

Imagini dramatice au fost surprinse în oraşul belgian Verviers, unde mai multe maşini au fost luate de apele revărsate pe străzi.

🌧 La crue de la Vesdre atteint une ampleur dramatique à Verviers dans l’est de la Belgique ce matin ! Certaines rues sont noyées sous près de 2 mètres d’eau ! (© Katia Bogaert) pic.twitter.com/yDGNgflP1y

— Météo Express (@MeteoExpress) July 15, 2021

Deja, locuitorii din Liege, al treilea cel mai mare oraş din Belgia, au fost somaţi să-şi evacueze locuinţele din cauza inundaţiilor. Autorităţile le-au transmis celor care nu se pot muta de urgenţă să se refugieze la etajele superioare ale locuinţelor.

Râul Meuse ar putea ieşi din matcă, după ce nivelul apelor a crescut alarmant. Oficialii belgieni au avertizat că un baraj din zonă ar putea ceda şi i-au îndemnat pe localnici să-şi ajute semenii în această situaţie excepţională.

„Situaţia de criză este excepţională, iar solidaritatea trebuie să predomine”, a transmis un oficial belgian, conform BBC.

Regele Philippe şi Regina Mathilde au vizitat un centru din sudul oraşului Liege care a fost amenajat pentru a veni în sprijinul oamenilor rămaşi fără adăpost din cauza inundaţiilor.

Învecinate cu aceste landuri de intemperii, statele Belgia, Olanda şi Luxemburg au fost, de asemenea, afectate de vremea nefavorabilă.

În Olanda, mai multe mii de persoane au fost fost solicitate să-şi evacueze casele din provincia Limburg, în sudul ţării, unde se aşteaptă ca fluviul Meuse să atingă un nivel istoric vineri din cauza vremii nefavorabile care afectează Europa.

Citeşte şi: Labrador salvat în ultimul moment din inundațiile care au distrus casa familiei. Gest impresionant al echipajelor de salvare! VIDEO

 


loading...