Inundaţii DEVASTATOARE în Asia. Zeci de persoane au murit în Vietnam şi Myanmar

Douăzeci și două de persoane și-au pierdut viața într-o săptămână de inundații record în nordul Vietnamului, au anunțat luni autoritățile, avertizând că regiunea se va confrunta cu multe ploi și inundații și în următoarele zile.

RomaniaTV.net
03 aug. 2015, 08:07
Inundaţii DEVASTATOARE în Asia. Zeci de persoane au murit în Vietnam şi Myanmar

Potrivit Comisiei centrale de control privind inundațiile și furtunile, 17 dintre victime sunt din provincia Quang Ninh. În această provincie s-au înregistrat cantități de apă de peste 800 milimetri în ultimele șapte zile, fiind cele mai puternice ploi din ultimii 40 de ani.

Aproape 2.500 de hectare de orez au fost inundate și peste 11.500 de bovine și păsări au murit.

Pagubele totale sunt estimate la circa 100 milioane de dolari, din care 57 de milioane la compania națională din domeniul mineritului, potrivit autorităților.

Compania de electricitate din Vietnam a anunțat posibile întreruperi în alimentarea cu energie electrică, iar activitatea minieră și transporturile au fost oprite din cauza ploilor torențiale și a inundațiilor, a relatat, de asemenea, Viet Nam News.

Cel puțin 46 de morţi şi în Myanmar

Cel puțin 46 de persoane și-au pierdut viața în inundațiile care afectează Myanmarul de mai multe zile și din cauza cărora au de suferit peste 200.000 de persoane, îndeosebi în centru și în nord, unde unele zone sunt izolate de restul țării.

Ploile musonice au provocat creșteri rapide ale nivelului apelor și alunecări de teren, distrugând mii de case, terenuri agricole, poduri și șosele.

”Un număr de 46 de persoane și-au pierdut viața și alte peste 200.000 sunt afectate de inundații în întreaga țară”, a declarat pentru AFP un funcționar al departamentului de ajutor din cadrul Ministerului pentru Afaceri Sociale, precizând că autoritățile și-au intensificat acțiunile de salvare și de acordare de asistență.

Duminică, ONU a avertizat că o țară atât de vastă și de săracă cum este Myanmarul, unde infrastructurile sunt de proastă calitate, amploarea catastrofei nu poate fi cunoscută decât peste câteva zile.

Cele patru zone care sunt cele mai afectate se află în centrul și în vestul țării.

În statul Chin, alunecările de teren s-au înmulțit, distrugând peste 700 de case în capitala regională, Haka. Ceva mai departe în această zonă, 5.000 de persoane sunt cazate în tabere, potrivit ziarului oficial New Light of Myanmar.

Președintele țării, Thein Sein, a promis că va face tot posibilul pentru a furniza ajutoare, dar unele părți ale statului Chin sunt izolate de restul regiunii.

Ploile au afectat și statul Rakhine, unde se află deja circa 140.000 de persoane strămutate, în principal musulmani Rohingya, care trăiesc în tabere improvizate după confruntările sângeroase dintre budiști și musulmani în 2012.

Şi alte țări asiatice sunt afectate de câteva zile de ploile musonice puternice, îndeosebi India, Nepal, Pakistan și Vietnam.