INUNDAŢII DEVASTATOARE: Sate măturate de viituri, sute de hectare de terenuri inundate VIDEO

Patru morţi, trei dispăruţi, sute de gospodării inundate şi pagube de zeci de mii de lei. Acesta este bilanţul tragic al inundaţiilor din sudul ţării, unde în multe zone apa are peste un metru.

22 apr. 2014, 07:28
INUNDAŢII DEVASTATOARE: Sate măturate de viituri, sute de hectare de terenuri inundate VIDEO

Premierul Victor Ponta a plecat, marţi, în zonele afectate de inundaţii din judeţul Teleorman. Oficialul a anunţat că va aloca sumele necesare pentru refacerea gospodăriilor inundate.

Şi în judeţul Ialomiţa situaţia este critică. Localnicii din câteva sate n-au închis un ochi toată noaptea, de teama inundaţiilor, după ce apele râului Ialomiţa au ieşit din matcă. Câteva sute de hectare de teren şi culturi agricole au fost inundate, iar apa poate ajunge oricând la gospodăriile oamenilor.

Luni, 30 de persoane din satul Beuca, judeţul Teleorman, erau izolate din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni care s-au mutat la rude.

Bilanţul inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că peste 100 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa. Apele au intrat, de asemenea, în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier, viiturile distrugând, de asemenea, 35 de podeţe.

Apa bălteşte pe suprafeţe întinse de teren, luni fiind inundate 1.068 de hectare de teren arabil, 517 hectare de fâneţe şi păşuni şi 224 hectare de pădure.

Hidrologii au actualizat marţi avertizările de inundaţii. Astfel, a fost ridicat codul roşu pentru râurile din Teleorman. Iar în prezent au rămas în vigoare avertizări cod portocaliu şi galben până marţi la ora 18,00.