INUNDAŢII în estul României: 22 de localităţi măturate de viituri, mii de oameni evacuaţi din calea apelor

Ploile de toamnă au creat probleme grave în mai multe judeţe din Moldova şi Dobrogea. După ce o viitură violentă a măturat mai multe localităţi din Galaţi, ploile torenţiale au creat pagube însemnate şi în judeţele Vaslui, Tulcea şi Suceava. Bilanţul potopului este dramatic: nouă persoane şi-au pierdut viaţa, 22 de localităţi au fost afectate de ploi şi peste 2.400 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

13 sept. 2013, 09:11
INUNDAŢII în estul României: 22 de localităţi măturate de viituri, mii de oameni evacuaţi din calea apelor

O viitură puternică a făcut prăpăd, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi. Nouă persoane şi-au pierdut viaţa: două femei de 82 şi 74 de ani şi un bărbat de 65 de ani au decedat în localitatea Cuca, alţi doi bărbaţi de 40 şi 78 de ani şi o femeie de 81 de ani au decedat în localitatea Costache Megri, iar o bătrână de 83 de ani şi o fetiţă de opt ani din au murit la Cudalbi. Ultima persoană decedată în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi este un bărbat de 65 de ani, din localitatea Griviţa.

Peste 2.400 de persoane din judeţul Galaţi, evacuate în urma inundaţiilor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a prezentat, vineri, un bilanţ provizoriu al pagubelor produse de inundaţii în ultimele 48 de ore, fiind afectate 22 de localităţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, datele centralizate până acum arată că 2.434 de persoane au fost evacuate din locuinţe din cauza inundaţiilor. Totodată, 140 de persoane au fost salvate de la înec.

De asemenea, 1.374 de case au fost afectate de viituri, iar 11 locuinţe au fost distruse complet.

În noaptea de joi spre vineri, puhoaiele au lovit satul Valea Mărului. Unii săteni de-abia au avut timp să se salveze. Nu au luat nimic de prin case, iar animalele s-au înecat în grajduri. În câteva ore, localitatea s-a transformat într-un adevărat focar de infecţie din cauza animalelor moarte care plutesc peste tot.

CITEŞTE ŞI:Elevii din Galaţi nu vor putea merge, de luni, la şcoală

În Pechea, apa din curţile oamenilor are şi acum jumătate de metru şi curge şiroaie pe drumuri. Viitura a măturat totul în cale. La Târgu Bujor un tren a deraiat din cauza apelor, chiar la intrarea în gară. Din fericire nu a fost rănit nimeni, trenul era gol.

CITEŞTE ŞI: INUNDAŢII GALAŢI: Există riscul izbucnirii unor EPIDEMII

Persoanele sinistrate din 11 localităţi din judeţul Galaţi afectate de inundaţii au primit ajutoare de primă necesitate a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan. Au fost distribuite de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi din donaţii 22.000 litri apă, 550 pături, 5.538 kilograme conserve de carne, 5.538 kilograme conserve pate, 500 kilograme făină, 300 litri ulei.

Ajutoarele au ajuns la persoanele sinistrate din Cuca, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Valea Mărului, Corni, Băneasa, Scânteieşti, Măstăcani, Oancea.

Mai mulţi militari au acţionat, vineri, în localitatea Izvoarele, la 28 de kilometri de municipiul Galaţi, în timp ce alţi angajaţi ai MApN au efectuat misiuni umanitare în zona Slobozia Conachi, informează Ministerul Apărării Naţionale.

„Militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi continuă să acţioneze, în această dimineaţă, pentru ajutarea populaţiei, evacuarea bunurilor din gospodării şi limitarea efectului viiturii din localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi, judeţul Galaţi. Astfel, 29 de militari cu un camion Dac 665 T acţionează în localitatea Izvoarele, la 28 de kilometri Nord-Vest de municipiul Galaţi, iar 30 de militari cu un autocamion de acelaşi tip, în zona Slobozia Conachi, aflat la 29 de kilometri Nord-Vest de municipiu”, a anunţat MApN într-un comunicat.

Trafic rutier restricţionat pe patru drumuri naţionale şi judeţene. Autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone nu circulă pe DN 25 Galaţi – Tecuci, DN 26 Slobozia – Oancea, DJ 251A Drăguşeni – Corod şi DJ 253 Băleni – Cudalbi.

Viitura a făcut prăpăd şi în judeţul Vaslui

O viitură puternică s-a produs, vineri dimineaţă, pe pârâul din localitatea Zorleni, 15 locuinţe şi 50 de gospodării fiind inundate. La solicitarea autorităţilor locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a mobilizat în zona inundată mai multe echipaje de pompieri pentru evacuarea apei.

„Se acţionează în zona afectată de inundaţii cu 35 de pompieri militari, două autocamioane şi cinci motopompe pentru evacuarea apei, în primul rând, din locuinţele inundate. Echipajelor noastre de intervenţie sunt sprijinite de zeci de localnici ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Zorleni, care folosesc alte trei motopompe”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Alina Poiană.

Autorităţile din Zorleni nu au putut preciza dacă se impune evacuarea populaţiei din locuinţele inundate.

Oraşul Tulcea, inundat după o ploaie torenţială

O ploaie de numai 20 de minute a paralizat traficul în Tulcea. Canalizarea, refăcută recent cu 120 de milioane de euro, nu a făcut faţă.

În oraşul Cataloi, judeţul Tulcea, două maşini au fost purtate de puhoi peste un kilometru şi aruncate într-o râpă. Oamenii care erau în maşini s-au salvat la timp. Autoturismele au fost scoase din apă cu ajutorul pompierilor.

Tot din cauza potopului, drumul care leagă Tulcea de Constanţa a fost blocat aproximativ două ore.

Ploile torenţiale au afectat şi judeţul Suceava

Circulaţia a fost paralizată pe mai multe străzi din oraşul Suceava, după o ploaie torenţială care a durat aproape toată noaptea. Sistemul de canalizare nu a făcut faţă, iar nivelul apei a ajuns până la genunchi pe străzi. Un copac a fost oborât de vânt şi a căzut peste o ţeavă de gaz.

Tot din cauza unei ploi torenţiale care a durat mai bine de o oră, au fost inundate multe gospodării din localitatea Grăniceşti, judeţul Suceava.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, un cod galben şi unul portocaliu de ploi însemnate cantitativ, valabile în sudul Moldovei, Dobrogea şi Muntenia.