Inundaţii în Europa: Un pod de legătură între Slovacia şi Ungaria a fost închis

Un pod care asigură o legătură între Vamosszabadi (Ungaria) şi Medvedov (Medve, Slovacia) a fost închis de către autorităţile slovace, iar 40 de persoane de la Esztergom au fost evacuate din cauza riscului ca Dunărea să inunde zone adiacente, în nordul Ungariei, miercuri, relatează MTI.

06 iun. 2013, 09:15
Inundaţii în Europa: Un pod de legătură între Slovacia şi Ungaria a fost închis

Autorităţile locale au cerut locuitorilor cartierului Ligetfalu din Bratislava să se pregătească de evacuare, informează Mediafax.

Dunărea înregistra miercuri după-amiaza un nivel cu câţiva centimetri sub cel istoric, de 9,9 metri, atins la Bratislava în 2002.

Aproximativ 900 de persoane acţionau de-a lungul unor diguri, în zona Esztergom, umplând peste 230.000 de saci cu nisip, cu scopul de a consolida digurile, a declarat pentru MTI Judit Czunyi Bertalan, o reprezentantă a Guvernului în zonă. Cele 40 de persoane evacuate de pe Insula Primas, la Esztergom, au fost cazate într-un cămin pentru studenţi.

Circulaţia a fost închisă pe linia de cale ferată Komarom-Esztergom, dar şi pe anumite porţiuni ale unor drumuri locale.

Echipe în domeniul managementului pentru dezastre au fost mobilizate în zone cu risc de inundare, din zone aflate departe de Dunăre.

Nivelul Dunării este aşteptat să atingă 890 de centimetri în nord-vestul Ungariei sâmbătă, iar luni, la cotul de la Nagymaros, un nivel de 730 de centimetri.

La Budapesta, fluviul ar urma să atingă un nivel de 875 de centimetri luni, cu o zi mai târziu decât data anunţată anterior.

Cehia revine la normal, după cinci zile de inundaţii, care au provocat moartea a opt persoane, însă viitura urma să ajungă în Germania joi dimineaţa, relatează AFP.

Cinci persoane erau în continuare date dipărute joi, iar alte 20.000 erau evacuate, au anunţat echipele de salvare cehe. Mii de locuinţe au rămas fără electricitate, gaz şi apă potabilă.

Elba a atins punctul culminant în mai multe oraşe din nordul Cehiei, în apropierea frontierei cu Germania, joi, la ora locală 05.00 (06.00, ora României), potrivit unei companii locale de apă.