Inundaţii istorice în Satu Mare. 100 de persoane evacuate în urma ploilor abundente

Inundaţii istorice în Satu Mare. Peste 100 de oameni au fost evacuati de pompieri din calea puhoaielor. Zeci de case si gospodării au fost inundate în urma ploilor torenţiale. Echipele de la Apele Române intervin pe afluenţii Crasnei pentru limitarea efectelor produse de inundaţii.

13 mai 2021, 16:05

Inundaţii istorice în Satu Mare. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Administraţiei Naţionale „Apele Române”, inundaţiile din judeţul Satu Mare au fost cauzate de debite maxime istorice în zonă.

Inundaţii istorice în Satu Mare

Citeşte şi Alertă meteo actualizată. Furtuni puternice în mare parte din ţară până vineri seara. Este vizat şi Bucureştiul

Astfel, cantitatea maximă de precipitaţii măsurată a fost de 60 litri/ metru pătrat într-un interval de 6 ore, din care 50 litri/ metru pătrat – în două ore. Echipele de la Apele Române intervin pe afluenţii Crasnei pentru limitarea efectelor produse de inundaţii.

„În cursul nopţii, din cauza precipitaţiilor istorice, pe cursurile de apă Maria şi Cerna (afluenţii Crasnei), precum şi pe părâul Nanda (afluentul Cernei) s-au format viituri de intensitate mare. Inundaţiile rapide au fost provocate prin efectul combinat dintre scurgerile de pe versanţi şi revărsarea cursurilor de apă peste digurile de apărare care protejau localităţile Răteşti, respectiv Hurezu Mare”, au transmis, joi, reprezentanţii Apele Române.

Cantitatea maximă de precipitaţii măsurată a fost de 60 litri/ metru pătrat într-un interval de 6 ore, din care 50 litri/ metru pătrat s-au produs în două ore.

„Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa şi cele ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu-Mare sunt în teren şi acordă sprijin autorităţilor locale pentrulimitarea pagubelor produse de inundaţii. Viiturile formate pe râul Maria şi Cerna se propagă, în acest moment, în aval pe râul Crasna, în zonă amenajată. Vârful de viitură format pe râul Crasna va fi atenuat de polderul Moftin. Specialiştii noştri monitorizează cursurile de apă pe toate sectoarele aflate sub avertizare şi vor rămâne în teren în toată această perioadă”, a arătat sursa citată.

O sută de persoane din localitatea Răteşti, judeţul Satu Mare, au fost evacuate la Căminul Cultural după ce zeci de gospodării au fost inundate, în urma ploilor abundente care au provocat scurgeri de pe versanţi şi revărsarea Văii Maria. Inundaţii s-au produs în mai multe localităţi din judeţ.

Citeşte şi Prognoza meteo 13 mai. Veşti proaste de la meteorologi! Vin ploile, iar vremea se răceşte în mare parte din ţară