Inundaţiile au făcut prăpăd în ţară: oameni izolaţi de ape, curţi inundate, case lovite de trăsnet VIDEO

Ploile torenţiale au A făcut prăpăd în aproape toată ţara. Zeci de judeţe au fost inundate, iar sute de gospodării au fost înghţite de puhoaiele de apă. Mai multe acoperişuri au fost smulse de viitură, iar sute de copaci au fost puşi la pământ.

RomaniaTV.net
29 iun. 2018, 06:06
Inundaţiile au făcut prăpăd în ţară: oameni izolaţi de ape, curţi inundate, case lovite de trăsnet VIDEO

Mai multe alunecări de teren s-au produs în comuna prahoveană Bătrâni în urma precipitaţiilor abundente din ultimele zile, accesul către peste o sută de gospodării făcându-se acum doar pietonal din cauza problemelor cauzate de surpările de pământ.

Potrivit unei informări transmise, vineri, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, din cauza ploilor, debitul pârâului Bătrâneanca a crescut ducând la producerea unor alunecări de teren.

Astfel, drumul comunal 34 care face legătura între satul Poiana Mare şi o parte din satul Bătrâni s-a rupt în punctul „Lera” pe o lungime de 50 m şi o lăţime de 3 m, accesul către satul Poiana Mare, unde sunt o sută de gospodării cu circa 200 de persoane, realizându-se doar pietonal.

De asemenea, în punctul „Vasile Voicu” din comuna Bătrâni, digul de protecţie al malului s-a rupt, iar apa a săpat pe sub gabionul de susţinere a podului, ducând la înclinarea lui şi la blocarea accesului rutier.

Accesul către cele 15 gospodarii şi aproximativ 50 de persoane se realizează doar pietonal pe două punţi de trecere peste pârâu, conform ISU.

Totodată, în punctul „Diaconu”, cursul pârâului poate afecta digul de protecţie, iar prin surparea malului pot fi afectate două anexe gospodăreşti, a precizat sursa citată.

Traficul rutier este complet blocat, vineri, pe DN 13 E, în comuna Barcani, judeţul Covasna, din cauza aluviunilor care se întind pe aproximativ o sută de metri. Mai multe echupaje intervin pentru degajarea carisabilului.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că, vineri, în judeţul Covasna, traficul rutier este blocat, din cauza aluviunilor, pe DN 13 E Valea Mare–Sărmaşu, pe raza comunei Barcani.

La rândul lor, poliţiştii din Covasna au precizat că, pe o lungime de o sută de metri, drumul este colmatat cu aluviuni.

Se acţionează de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Barcani cu un buldoescavator şi alte utilaje pentru decolmatarea şanţutului lateral.

În judeţul Suceava, patru persoane şi sute de oi au rămas izolate de ape.  Iniţial, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a trecut peste apă două persoane, iar celelalte două au rămas să aiba grijă de animale. Apoi, pompierii militari, împreună cu lucrătorii SVSU Valea Moldovei, au salvat cele două persoane şi cele aproximativ 400 de oi, care au fost trecute peste apă în siguranţă.

Două anexe de gospodării au ars după ce au fost lovite de trăsnet, iar mai multe curţi au fost inundate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, un arbore a căzut pe drum între localităţile Gălăneşti şi Voitinel.

În comuna Slatina, au fost inundate zece curţi, nouă beciuri şi două anexe, iar la Câmpulung Moldovenesc două podeţe au fost colmatate.

În localitatea Forăşti, o maşină a ieşit de pe drum şi a intrat într-o curte a unei gospodării. Cele două persoane aflate în interior au rămas încarcerate. Acestea au fost extrase de un echipaj de descarcerare şi au fost preluate pentru îngrijiri medicale de către echipaje SMURD si SAJ.

A fost rupere de nori în Botoşani.În doar câteva minute străzile au fost complet inundate.  Precipitaţiile abundente de joi seară şi din cursul nopţii au determinat inundarea a 22 de case, a şase curţi şi a patru anexe gospodăreşti, a anunţat vineri, într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), şeful ISU Botoşani, Cristian Amarandei.

Potrivit acestuia, afectate de fenomenele meteo au fost 23 de localităţi din 17 unităţi administrativ-teritoriale.

Vântul puternic a doborât 16 copaci, dintre care cei mai mulţi, 12, în municipiul reşedinţă de judeţ. De asemenea, 16 maşini au rămas blocate în trafic, în urma inundării străzilor.

Şeful ISU Botoşani a precizat că pompierii au intervenit pentru evacuarea unei persoane din locuinţa sa din comuna Mihai Eminescu, aceasta fiind cazată la rude. Alte două persoane din municipiul Botoşani, care erau imobilizate la pat, au fost evacuate din casă, revenind, ulterior, în locuinţă.

În acelaşi timp, trei persoane, între care şi un copil, au fost blocate în autoturismele inundate, fiind ajutate de pompieri să iasă.

O persoană care se afla cu oile la păscut în localitatea Răuseni, într-o zonă inundabilă, a fost salvată, alături de animale.

Ploile torenţiale au produs inundaţii şi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă, la sucursala unei bănci comerciale şi la o clădire de birouri.

Pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo au intervenit 350 de angajaţi ai instituţiilor statului, dintre care 242 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Un copil de 13 ani din judeţul Bacău a murit după ce a fost lovit de un trăznet. Medicii au ajuns cât au putut de repede la faţa locului, însă nu au mai putut salva viaţa băiatului.

Şapte localităţi din judeţul Neamţ au fost afectate de ploile torenţiale care au căzut joi seara şi în cursul nopţii, fiind inundate mai multe gospodării, potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Situaţia cea mai gravă s-a înregistrat în localitatea Trifeşti unde viiturile au inundat 32 de gospodării. Trei persoane au fost evacuate de pompierii ISU, în timp ce alte 30 de persoane s-au autoevacuat din calea torenţilor. Tot la Trifeşti au fost inundate aproape 7 hectare de teren arabil.

Sursa citată mai precizează că peste 9 kilometri de drumuri din mai multe localităţi au fost afectaţi de viiturile produse, iar localităţile Valea Ursului, Muncelu de Jos şi Gorun nu sunt alimentate cu energie electrică, 351 de familii neavând curent.

În cursul serii de joi, mai mulţi arbori căzuţi pe o linie electrică a CFR, în zona barierei din comuna Horia, au întrerupt circulaţia feroviară. Trenurile au fost nevoite să oprească în staţia Roman, respectiv în staţia Secuieni, unde locomotivele electrice au fost înlocuite cu locomotive diesel pentru a putea fi traversată zona neelectrificată. Situaţia a întârziat trenurile cu circa 40 de minute, iar defecţiunile au fost remediate total vineri dimineaţa, în jurul orei 5,30.

Circa 70 de familii din Jitia, judeţul Vrancea, au rămas izolate, la ele putându-se ajunge doar pietonal, după ce apele au distrus un podeţ de pe drumul de acces către localitate. La Buzău, pompierii intervin, vineri dimineaţă, pentru scoaterea apei din mai multe gospodării, afectate fiind localităţile Cislău şi Gherăseni.

Un număr de 23 de gospodării din localităţile buzoiene Cislău şi Gherăseni au fost afectate de inundaţii în urma ploilor din ultimele ore, a informat vineri dimineaţa purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, slt. Vasile Prahoveanu.

„După miezul nopţii, în comuna Cislău, pompierii de la Garda Mărunţişu şi voluntari de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă au evacuat apa dintr-o locuinţă şi şase curţi”, a precizat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, slt. Vasile Prahoveanu.

Potrivit sursei citate, vineri dimineaţa, pompierii acţionează în 16 gospodării din comuna Gherăseni.

„La Gherăseni, se continuă evacuarea apei din 10 gospodării, acţiune începută ieri (joi-n.r.), precum şi din alte şase gospodării afectate în cursul nopţii”, a mai spus sursa citată.

ANM a prelungit atenţionarea cod galben de ploi abundente. Alerta meteo este valabilă pentru mai multe judeţe din ţară, în intervalul 28 iunie, ora 21.00 – 29 iunie, ora 21.00. De asemenea, meteorologii au emis şi o informare meteo, pentru perioada 28 iunie, ora 21.00 – 29 iunie ora 21.00.

CITEŞTE ŞI Bilanţ IGSU: Douăzeci de judeţe şi Capitala, afectate de ploile torenţiale