Învăţătoarea care nu le dă teme elevilor în weekend, declaraţii incredibile: „Nu poţi să dai teme doar ca să termini culegerea”

Învăţătoarea care a aprobat cererea unui elev de a nu-i da teme în weekend a devenit cunoscută în întreaga ţară. Daniela Tufeanu, expert evaluator în învăţământul preuniversitar, susţine că elevii nu trebuie încărcaţi cu informaţii. Mai mult decât atât, aceasta nu dă teme elevilor săi nici în vacanţa de vară.

RomaniaTV.net
07 oct. 2020, 07:57
Învăţătoarea care nu le dă teme elevilor în weekend, declaraţii incredibile: „Nu poţi să dai teme doar ca să termini culegerea”

Un elev de la Şcoala Gimnazială Basarab din Piteşti şi-a convins învăţătoarea să nu îi mai dea teme în weekend. Textul scris de acesta a impresionat-o pe Daniela Tufeanu, care i-a aprobat cererea şi a publicat textul elevului pe Facebook. Acesta a devenit viral imediat după ce a strâns peste 6.600 like-uri şi 15.000 de share-uri.

Citeşte şi: Vicepremierul Raluca Turcan: „Nu cred că ne apropiem la nivel naţional cu o închidere a şcolilor”

Cu patru ani în urmă, în2016, Daniela Tufeanu, care are 32 de ani vechime în învăţământ, a fost aleasă printre cele mai bune 10 cadre didactice din România, în cadrul campaniei naţionale „Liga Profesorilor Excepţionali”, clasându-se în finală pe locul opt. Aceasta este de mai mulţi ani expert evaluator ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar).

Într-un interviu pentru Adevărul, aceasta a povestit care a fost reacţia colegilor, dar şi a directorului şcolii după hotărârea luată. 

„Am primit reproşuri de la unii colegi. Şi directorul şcolii şi unii colegi au luat foc când au auzit de cererea elevului meu de a nu îi da teme. Unii colegi mi-au zis: „Ce te-ai apucat, dragă, să spui, că aşa o să ne ceară tuturor să nu mai dăm teme vinerea!” Le-am răspuns că sunt liberă să postez ce gândesc, nu depind de nimeni” , susţine Daniela Tufeanu.

Învăţătoarea susţine că nu dă niciodată teme pentru vacanţa de vară, principala temă este ca elevii să numere în câţi copaci se urcă. De asemenea, aceasta a menţionat că pe perioada verii există cluburi de lectură.

„Elevii mei se exprimă liber. Eu nu dau niciodată teme pentru vacanţa de vară. Principala temă a elevilor mei pentru vacanţa de vară este, începând cu clasa pregătitoare, să numere în câţi copaci se urcă. În luna mai, deja unii dintre copii îmi spun: „Doamna, să ştiţi că deja am început să facem temele pentru vacanţă”. În schimb, în vacanţă elevii mei citesc. Avem şi club de lectură. Înainte de pandemie, făceam şi jocuri de roluri privind personajele din cartea citită. Ne distram într-o oră discutând despre cartea respectivă” , a menţionat aceasta.

Citeşte şi: Creşte numărul şcolilor aflate în scenariul roşu! Elevii din 344 de unităţi de învăţământ fac cursurile online

„Nu poţi să dai temă la nesfârşit doar ca să termini culegerea. E o presiune ce nu e normală. Prefer să dau patru exerciţii pe care să le selectez eu. Tema, în mod obligatoriu, trebuie să reprezinte o prelungire, o consolidare a ceea ce facem în clasă. Nu dau ca temă ceea ce nu reuşesc să facă în clasă pentru că nu am terminat” , susţine Daniela Tufeanu.

Învăţătoare a a vorbit şi despre lucruri care o deranjează cel mai mult la sistemul educaţional din România. Aceasta a menţionat faptul că elevii nu trebuie încărcaţi cu informaţii sau cu mai multe cunoştinţe decât prevede programa şcolară.

„Sunt foarte multe lucruri… Copilul nu trebuie încărcat doar cu ideea că poate să ducă. Copilul nu trebuie încărcat cu informaţii, cunoştinţe, mai mult decât prevede programa doar pentru că poate să ducă. Dacă sunt copii care cer mai mult, lucrezi separat cu acel copil, în afara clasei, nu cu întreaga clasă. Vă mai dau un exemplu ce mă revoltă: la clasa pregătitoare se dau teme. Cum este posibil aşa ceva? Clasa pregătitoare a fost construită instituţional ca o prelungire a grădiniţei. Copilul trebuie să vină cu plăcere la clasa pregătitoare.” , a declarat aceasta.