Învățătoarea Tița Angheluță, despre greva profesorilor: Nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră

Învățătoarea Tița Angheluță nu este membru de sindicat, dar a anunțat că își susține colegii de cancelarie care au ales să protesteze zilele acestea. ”Îi susțin pe colegii mei. Și nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră”, spune învățătoarea.

27 mai 2023, 16:29
Învățătoarea Tița Angheluță, despre greva profesorilor: Nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră

Tița Angheluță este învățătoare la Școala Ferdinand din Sectorul 2, București și recent a fost desemnată profesor Merito. Învățătoarea este absolventă a primei promoții de masteranzi cu masterat didactic a Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

„Nu sunt membră de sindicat și am ieșit din sindicat acum 18 ani, când a mai fost o grevă (…) dar acum îi susțin pe colegii mei. Și nu e vorba doar despre salariu, este acea sărăcie care ne modifică comportamentul, care nu ne lasă să gândim cu mintea noastră, de care spuneam mai devreme. Pentru că nu avem nevoie doar de un procent mare de a ne crește salariile, avem nevoie de mult material didactic, avem nevoie de personal calificat.

Noi lucrăm cu copiii cu CES și nu știm să lucrăm cu ei, pentru că nu avem consilieri, nu avem un psiholog al nostru. Avem nevoie să învățăm cum să gestionăm toate acestea și toate astea nu sunt în sistem. Nu mai spun că avem nevoie de mingi, de corzi, de coli, de tot ce înseamnă…

Și asta s-a văzut când lucrăm cu Dragonii (n.red clasa pe care a preluat-o în urmă cu 4 ani, când copiii erau clasa a II-a și acum sunt a V-a, au fost supra-numiți „clasa Dragonilor”, învățătoarea povestind mai jos cum au ajuns la acest nume și ce a însemnat pentru copii acest lucru). Tot ce am adus să-i „îmblânzesc”, foarte puțin era de la școală, totul venea de la noi”, a spus învățătoarea Tița Angheluță, într-un interviu la Radio România Actualități.

Citește și: Marius Budăi, veşti proaste salariile profesorilor: „Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta, nu se fac oferte la televizor”

Învățătoarea spune că problema salarizării slabe din Educației și a lipsei de investiții este o mare problemă pe termen lung.

”E o problema adunată în timp. Faptul că nu ai cărți, nu ai un fond de carte actualizat, nu cărți vechi, nu! Copiii nu le vor și ne supărăm că nu le vor. Păi cine vrea o carte veche, fără imagini și cu scris mic, mai ales la nivelul lor de literație, că au nevoie de alt tip de carte. Și atunci astea lipsesc, și nu e musai să le cer eu pe un referat, ci să fie în școală, să mă aștept, cum acum avem hârtie igienică și săpun la toalete, așa să fie tot materialul didactic. Fără material didactic copiii nu sunt creativi, eu nu sunt creativă”, mai spune învățătoarea Tița Angheluță.

Citește și: Grevă profesori, ziua a 5-a. Sindicatele din Învăţământ atrag atenţia asupra riscului de blocare a Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului