Marius Budăi, veşti proaste salariile profesorilor: „Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta, nu se fac oferte la televizor”

Întrebat dacă se poate realiza solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 25%, Budăi a replicat: "înțeleg curiozitatea și nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere la televizor.

27 mai 2023, 09:22
Marius Budăi, veşti proaste salariile profesorilor: „Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta, nu se fac oferte la televizor”
Marius Budăi, reacție fermă la adresa profesorilor care cer salarii mai mari: ”Nu există un sac de bani pe care să-l împărțim la toată lumea”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat ce salarii vor fi majorate în Educaţie, pentru că nu este vorba doar de profesori, iar cât îi priveşte pe aceştia, pare să nu existe un punct comun în momentul de faţă între ei şi guvern.

„Este vorba de 63.000 de oameni din Educație, cu majorarea de sume duse până la finalul aplicării legii, adică până la grila din 2022. Concret înseamnă 300 de milioane în total, pentru până la sfârșitul anului. Nu am calculat separat pentru personalul nedidactic. Noi am făcut impactul bugetar împreună cu Ministerul de Finanțe pe toată grila. Colegii noștri de la Educație sigur ne pot spune suma”, a spus Marius Budăi, vineri, la Antena 3.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat vineri că Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022. Este vorba despre majorarea salariilor cu circa 10% pentru personalul nedidactic din Educaţie, ceea ce înseamnă fochiști, femei de serviciu, paznici care vor avea o creștere a netului cu 150 lei. Însă, promisiunile privind acele vouchere de 2.500 lei în două tranșe pentru profesori, acea ordonanță nu a fost adoptată. Mai mult, ultima cerinţă a profesorilor este o majorare a tuturor salariilor lor cu 25%.

Marius Budăi, despre majorările cerute de profesori: Nu se poate da OUG de pe o zi pe alta

„Ceea ce s-a discutat deja se lucrează și eu cred că ştiţi care este mersul legislativ. (…) Se lucrează la documente între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, nu s-a întrerupt nimic.

Se lucrează la această ordonanță și mergem mai departe”, a spus Budăi, susţinând că nu poate da o OUG de pe o zi pe alta. În acest timp, intrăm în a doua săptămână de grevă în educație, deja se amână și înscrierea în clasa pregătitoare şi s-a amânat și evaluarea la clasa a VI-a.

„Nu e o ordonanță care să fie scrisă la Ministerul Muncii. Se lucrează între Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cu siguranță colegii vă vor anunța în cel mai scurt timp statusul (…).

Astăzi am venit cu această ordonanță de urgență pentru aplicarea legii 153 pe anexa numărul 8 la final de 2022. Tot astăzi au început colegii mei Ligia Deca și cu Marcel Boloș să lucreze pe documentul ce conține prevederi privitoare la acele măsuri pe care le-am trecut în calendarul discutat cu sindicatele și propus către sindicate”, a mai spus ministrul Muncii.

Data până la care nu se poate modifica Legea salarizării
Întrebat dacă se poate realiza solicitarea profesorilor de majorare a salariilor cu 25%, Budăi a replicat: „înțeleg curiozitatea și nevoia de a informa, dar vreau să vă spun un lucru: n-o să fac o negociere și n-o să arunc niciun fel de alte oferte la televizor.

Nu tratăm educația ca la piață: mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri (…).

Am explicat liderilor de sindicat, explic și acum: dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pun în situația ca de acum până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste nivelul de 2022.

Noi am dat majorări în 2022, știți foarte bine, și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR și atunci ne-am propus aceste măsuri pe care le-am discutat, suntem în dialog, este dialogul nostru cu dumnealor.

Zilele libere de 1-5 iunie se acordă şi se plătesc tuturor angajaților din Educație DOCUMENT
Asta este situația acum. Nu putem face intervenții la legea salarizării acolo unde nivelul din 2022 este deja acolo.

Eu rămân în aceeași notă, îi consider extrem de importanți pe dascălii noștri și n-o să fac nicio negociere în spaţiul public. Pot să spun doar atât, că suntem dispuși să ne întâlnim de ori câte este ori este nevoie și să discutăm”, a încheiat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Marius Budai, despre discutiile cu sindicatele din Educatie: Trebuie sa continue la orice ora din zi si din noapte. Pensiile speciale, in stand by
„Informatii pe surse eu nu am comentat niciodat si nu voi incepe nici acum sa o fac. Vorbim insa despre o situatie extrem de delicata pe care trebuie sa o rezolvam pana la rocada, de asta si decizia presededintelui Marce Ciolacu a fost sa oprimi orice negociere si orice discutii pe functii pentru ca sunt alte lucruri mult mai importante.

Din cauza acestor situatii, a fost decizia presedintelui Ciolacu si am sustinut-o personal si public (…). Cele 3 milioane de copii si dascalii sunt mult mai importanti decat orice discutie. Sunt dispus sa ne intalnim in orice zi (cu sindicatele din Educatie – n.r.), in orice ora pentru a rezolva aceasta situatie.

Din respect pentru dascali nu o sa incerc sa facem negocieri al TV. Disuctiile (despre rotativa – n.r.) trebuie sa se poarte in continuare intr-un cadru oficial, la Guvern, la sindicate. Ele trebuie sa continue la orice ora din zi si din noapte. Asta e prioritatea noastra si nimic altceva”, a transmis Budai, intr-o interventie telefonica la Realitatea.

Salariile primarilor raman pe loc

Referitor la salariile primarilor, Marius Budai a spus ca acestea nu vor crește. „E vorba de o anexa. Anexa 8. sunt prevazute functiile comune, nu poti extrage o categorie de acolo si sa majorezi. A fost o majorare pe intreaga grila.  e vorba de un procent de 8,-9%. Urmeaza ca OUG sa intre in vigoare si vom avea date noi”, a arata ministrul social-democrat al Muncii.

Lovitură grea pentru profesorii aflați în grevă! Cadrele didactice, amenințate că vor pierde banii pentru zilele liberele legale

Cat priveste situatia dascalilor care se afla in greva generala din 22 mai, Budai a tinut sa faca urmatoarea mentiune: „Este cu totul alta situatie. Dascalii sunt la nivelul de salarizare din grija din 2022. Nu e vorba de a avea sau nu fonduri. Legea salarizarii e jalon in PNRR (…). Intre ziua de azi si momentul in care intra noua lege a salarizarii intra in vigoare nu putem face modificari care sa modifice grila de salarizare. Putem doar face unele modificari tranzitorii”.

Reforma pensiilor speciale, in linie dreapta?

„Exista un calendar etapizat. Am reusit sa avem o discutie constructica cu Comisia Europeana privind ce avem de facut. Amendamentul este gata, probabil ca liderii Coalitiei in acest weekend vor lua o decizie si luni o vom face publica. Un calendar etapizat, asa cum se intampla in sistemul public de pensii. Cred ca luni vom avea decizia finala. Categoric vorbim de aprobarea imediat urmatoare.

Pensiile primarilor nu sunt inca intrate in plata. Au fost discutii si in privinta acestor aspecte. Se vor vedea in discutii urmatoare. La fel si ale parlamentarilor. Aceste legi nu vor fi incluse in PNRR„, a mai spus Marius Budai.

In ce stadiu se afla reforma pensiilor militare?

Privind pensiile militrilor si cum se aplica reformele, ministrul a spus ca si in acest caz vorbimd espre un proces etapizat.

„Trebuie sa  avem responsabilitate atunci cand vorbim de un act normativ. Sa nu bulversam sistemele. Cred ca luni se vor vedea si acele calendare”, a explicat Budai.