Castorii au revenit în Lunca Mureşului, după 200 de ani

Castorii, dispăruţi parcă de pe teritoriul României în 1829, au fost redescoperiți de cercetătorii români în Lunca Mureșului.
Iulian Tudor
04 aug. 2015, 17:59
Castorii au revenit în Lunca Mureşului, după 200 de ani

O comoară neprețuită se ascunde în unele zone ale Parcului Natural Lunca Mureșului Arad, după mai bine 200 de ani de când s-a stabilit că aceasta a dispărut. Este vorba de brebul sau castorul european (Castor fiber), cel mai mare reprezentant european al acestor rozătoare (Rodentia), potrivit aradon.ro. În urmă cu două secole, această specie era cel mai vânat animal pentru blană și carne. Ei bine, ultima atestare documentară a speciei pe raza județului nostru datează din anul 1824.

Dar situaţia s-a schimbat de curând. În acest moment, datorită implicării atât a administrației parcului cât și a biologului Gabriel Herlo, pe raza parcului numărul exemplarelor a ajuns la cel puţin 160, pe tronsonul râului Mureș din județul Arad și până la Cenad. Multe familii au migrat şi în Timiş. Primii castori, spune Gabriel Herlo, au fost eliberaţi pe Mureş în anul 2002, când au fost aduse 22 de exemplare din Germania. „De atunci, numărul familiilor de brebi (castor fiber – n.r.) a crescut, ajungând să recucerească toate teritoriile pe care le ocupau la începutul anilor 1800. Acum sperăm că, odată cu reapariţia brebilor, să nu ne confruntăm cu braconajul”, a declarat biologul din cadrul Parcului Natural Lunca Mureșului Arad.

Principala urmă pe care o lasă rozătoarele sunt copacii doborâţi, iar multe semne de acest fel sunt și pe o insulă aflată la 35 de kilometri de Arad, între Pecica şi Semlac, care a fost botezată, neoficial, “Insula castorilor”. Specialiştii consideră că acest loc, care are o suprafaţă de trei hectare, este una dintre zonele perfecte pentru dezvoltarea speciei, pentru că este izolat, accesul fiind posibil doar cu barca. De asemenea, habitate la fel sau chiar mai bune ca acesta sunt în multe alte locuri pe râul Mureș.
Prima apariție, în 2002

Prima introducere reușită a acestei specii s-a realizat în anul 1998 pe râul Olt. Deoarece a funcționat foarte bine, iar speciile eliberate s-au înmulțit, ulterior a urmat reintroducerea acestei specii și pe râul Mureș. După patru ani mai exact, în anul 2002, au fost reintroduse 22 de exemplare într-o zonă de câțiva kilometri în aval și amonte de Bârzava și Păuliș. Castorii au fost aduși din Germania și au fost eliberați într-un habitat studiat înainte și considerat extrem de favorabil pentru înmulțirea lui.

Această specie, protejată la nivel european, este practic o comoară pentru județul nostru alături de celelalte specii de păsări și animale care trăiesc în acest moment în Parcul Natural Lunca Mureșului, mai ales în zonele roșii, unde accesul oamenilor este restricționat.

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Procesul care îl poate ruina pe Klaus Iohannis, blocat de o manevră. Ce a cerut moștenitoarea casei din Sibiu în instanță
Capital.ro
Se schimbă banii. EURO se transformă. Se aplică în toate statele membre UE
Playtech.ro
Șoferii care nu-și plătesc amenzile riscă să rămână fără permis. Noi sancțiuni pregătite pentru românii datornici
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Zi norocoasă pentru două zodii. Astrele se așează favorabil pentru ele
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
TAXĂ nouă pentru proprietarii de mașini. Guvernul te obligă să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?