INVAZIA RUSĂ în Ucraina este pe cale să se producă. SUA avertizează Moscova să nu facă o „greşeală gravă”

Ameninţările privind o invazie rusă în Ucraina s-au multiplicat în comparaţie cu situaţia dinaintea Acordurilor de la Geneva, din 17 aprilie, a declarat vineri adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andrei Sencenko, într-o intervenţie la postul de televiziune ucrainean Kanal5.

RomaniaTV.net
25 apr. 2014, 07:05
INVAZIA RUSĂ în Ucraina este pe cale să se producă. SUA avertizează Moscova să nu facă o „greşeală gravă”

„Cred că nivelul de ameninţare (cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina) a crescut. Este evident faptul că pentru Putin obiectivul nr.1 rămâne perturbarea procesului de stabilizare a situaţiei în Ucraina şi eşecul alegerilor prezidenţiale anticipate”, a declarat Andrei Sencenko.

Referindu-se la prezenţa rusă în regiunile din sud-estul Ucrainei, fapt negat de către Moscova, şeful administraţiei de la Kiev a indicat că autorităţile ucrainene au reţinut în ultimul timp 25 de ofiţeri GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei. „Unii dintre ei au trăit şi câte doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, desfăşurând activităţi subversive şi de colectare de informaţii pe teritoriul ucrainean”, a indicat Sencenko, scrie Agerpres.

„Am fost criticaţi pentru debutul lent al operaţiunii antiteroriste, dar acest început a fost consacrat separării grupurilor de cetăţeni care participă la proteste. Am reuşit practic pe teritoriul Donbasului – regiune carboniferă din estul Ucrainei – să separăm manifestanţii paşnici, care s-au ridicat împotriva vieţii de mizerie, a corupţiei totale şi a nedreptăţilor. Am reuşit să-i să-i îndepărtăm de proteste”, a afirmat reprezentantul preşedinţiei de la Kiev.

Citeşte şi Rusia a început BRUSC să facă EXERCIŢII MILITARE în Marea Caspică

„Celor care nu sunt implicaţi în acte criminale şi nu au mâinile pătate de sânge noi le spunem:,,Plecaţi, suntem gata să vă amnistiem”, dar este o altă discuţie cu privire la cei care doresc să instituie un control asupra Donbasului şi resurselor acestuia şi care încearcă să-şi aroge dreptul de a controla populaţia de circa 10 milioane de locuitori ai regiunii’, a mai spus el.

Pe de altă parte, Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce joi armata rusă a lansat noi exerciţii în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanşată de Kiev împotriva separatiştilor din sud-estul ţării, potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina, citată de Agerpres.

O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greşeală gravă„, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, amintind că de la 17 aprilie, când au fost convenite acordurile de la Geneva, secretarul de stat american John Kerry a discutat de şase ori cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov în legătură cu măsurile privitoare la detensionarea situaţiei din Ucraina.