Invazie de ţânţari în România. Au fost confirmate trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică informează că până la data de 25 august au fost confirmate trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile.  

27 aug. 2021, 17:08
Invazie de ţânţari în România. Au fost confirmate trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile
Invazie de ţânţari în România. Au fost confirmate trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Invazie de ţânţari în România. Până la data de 25 august s-au înregistrat trei cazuri de infecţie cu Virusul West Nile.

Invazie de ţânţari în România. Trei persoane au fost confirmate cu virusul West Nile

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, cele trei cazuri de infecţie cu West Nile au fost confirmate în judele Olt, Bacău şi Bucureşti.

Primarul Capitalei declarat că a început mai târziu campania de dezinsecţie anul acesta, din cauza lipsei banilor, dar că aceasta va fi mai intensă, urmând să fie realizate 14 tratamente, dublu faţă de anii trecuţi, iar acum autorităţile sunt la a cincea campanie. El a menţionat că în zonele unde au fost identificaţi ţânţari care pot transmite virusul West Nile, campania este intensificată.

„Din lipsa banilor, din lipsa bugetului şi deci a banilor. Suntem deja, tocmai pentru că a fost o întârziere la început, ritmul de tratamente este mai mare. În anii precedenţi erau şapte tratamente pentru ţânţari, anul acesta vom face 14 şi suntem la al cincilea. Atât Institutul Cantacuzino, cât şi noi avem acele capcane pentru ţânţari care pot spune care sunt speciile de ţânţari care circulă, trăiesc în anumite zone ale Bucureştiului şi faţă şi de sesizările şi de la Institut, şi de la operatorii noştri, de West Nile în zona Eroilor, una, şi cea de-a doua în zona Crângaşi, am intensificat acolo. (…) Există ţânţarul, dar nu există persoane îmbolnăvite în momentul ăsta, ca să fim precişi”, a afirmat Nicuşor Dan.

Potrivit INSP, până în prezent nu a fost confirmat niciun deces.

Citeşte şi Tânțari purtători de virus mortal, descoperiți în tot mai multe zone din București. Care sunt simptomele ce ar trebui să ne îngrijoreze

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a enumerat simptomele care apar la persoanele infectate cu virusul West Nile.

”În primul rând, durerea de cap, fiind o durere persistentă, poate fi însoțită sau nu de vărsături, după care apar fenomenele neurologice: astenie marcată, halucinații, pareze, parestezii, iar la formele grave convulsii, apoi pacienții intră în comă”, a explicat medicul Virgil Musta.

În perioada 03.06.2019-27.11.2019 au fost înregistrate 66 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, din care 18 în Bucureşti. În același interval, la nivel naţional s-au înregistrat opt decese, unu dintre acestea fiind în Bucureşti.

INSP face următoarele recomandări populaţiei:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie, informează Agerpres.

Citeşte şi Caz neobişnuit în Galaţi. Un bărbat a murit după ce s-a infectat cu noul coronavirus şi cu meningită West Nile