Invazie de urși în Harghita. Oamenii se tem să iasă pe stradă: 14 mesaje RO-ALERT

Autoritățile au transmis 14 mesaje RO-ALERT prin care avertizează asupra invaziei urșilor în Harghita, însă demararea acțiunilor lor este blocată de birocrație, susține ministrul Mediului. Cazul Arthur a paralizat instituțiile statului!

28 mai 2021, 20:21
Invazie de urși în Harghita. Oamenii se tem să iasă pe stradă: 14 mesaje RO-ALERT

Invazie de urși în Harghita. Mai mulți cetățeni au semnalat, în repetate rânduri, prezența animalelor chiar și la ușilor localurilor din orașe. 14 mesaje RO-ALERT au fost transmise de către autorități, după ce urșii încep să dea năvală în orașele din Harghita.

Invazie de urși în Harghita

Oamenii au început să se blocheze în case și le este frică să circule, pe jos, pe străzi. Intervenția autorităților este blocată de procedurile înfoiate, care presupun un lung timp de aprobare a unor dosare înaintate în acest sens. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita avertizează, în ultimele zile, din ce în ce mai des cu privire la deplasările urșilor în orașe, prin intermediul mesajelor RO-ALERT. Autoritățile au transmis deja 14 mesaje RO-ALERT pentru a semnala pericolul invaziei urșilor în orașele din Harghita.

Ministrul Mediului, despre noi derogări pentru împuşcarea urşilor după cazul Arthur: Dacă există pericol, da!

Szolt Butyka, primarul din Băile Tușnad, a subliniat, în cadrul unei intervenții la Antena 3, că cetățenilor le este frică să se deplaseze, chiar pe timpul zilei, pe jos, în oraș. Urșii își fac simțită prezența chiar și la ușile restaurantelor. Părinții își duc copiii la școală cu mașini, speriați de animalele care au invadat orașul în ultimele zile. @Așa ceva nu se mai poate. Nu putem să mergem în oraș nici în timpul zilei. Și astăzi la ora 12:00 iar a fost RO-ALERT. Ursul era în centru. Nu mai putem, nu știm care este soluția optimă. Încet, încet ajungem să ducem copiii și pensionarii, și la magazin și grădiniță și școală, numai cu mașinile. Trebuie să ai foarte mare tupeu ca să pleci de acasă cu copilul, pentru că în orice moment poți să te întâlnești cu ursul. Deja nu vedem unde e capătul liniei”, a declarat primarul din Tușnad, conform EVZ.

Senator UDMR: „Urşii, un pericol real. Niciun animal nu valorează cât o viaţă de om”

Potrivit ministrul Mediului, Tanczos Barna, scandalul cu ursul Arthur a înțepenit autoritățile. „Instituțiile care răspund de intervenție au fost paralizate. Avem zeci de dosare în lucru. Procedura presupune săptămâni de analiză pentru intervenție. Este nevoie de o modificare a procedurii pentru o intervenție promptă. Domnul primar a completat dosarele care au fost depuse, am avut și astăzi o discuție cu specialiștii care au trimis dosarele la Academie. Așteptăm răspunsul Academiei și intervenim imediat pentru relocare. În caz de pericol iminent, intervine Jandarmeria”, a spus ministrul Mediului.


loading...