Ministrul Mediului, despre noi derogări pentru împuşcarea urşilor după cazul Arthur: Dacă există pericol, da!

Întrebat dacă ar dispune să semneze un ordin de împuşcare a unui urs, Tanzcos Barna a precizat că Ministerul Mediului are obligaţia de a proteja viaţa oamenilor. 

18 mai 2021, 21:34
Ministrul Mediului, despre noi derogări pentru împuşcarea urşilor după cazul Arthur: Dacă există pericol, da!

Ministrul Mediului, Tanzcos Barna, a declarat, pentru B1 TV, că dacă va fi nevoie, va susţine aprobarea de noi derogări pentru împuşcarea urşilor, în zonele în care vieţile oamenilor sunt puse în pericol de apariţia acestora.

El a susținut că „cel puţin în dosarele care s-au depus la minister sunt procese verbale clare, cu poze, de pagubă, de atac la animale, de atac la gospodării în zona respectivă”.

„Doar în localitatea respectivă erau 22 de atacuri de urs în 2020. Sunt 1.000 în judeţul respectiv, în cinci ani, sunt 4.960 şi ceva de dosare depuse la gărzile forestiere în cinci ani”, a spus ministrul Mediului.  „Sunt foarte multe ONG-uri care au păreri, care exprimă puncte de vedere, dar nu au responsabilitatea intervenţiei şi apărării vieţii umane”, a mai adăugat el.

Ministrul Mediului, noi detalii despre cazul ursului ucis în Covasna: S-au recoltat probe ADN şi se solicită informaţii despre monitorizarea ursului!
Întrebat dacă ar dispune să semneze un ordin de împuşcare a unui urs, el a precizat că Ministerul Mediului are obligaţia de a proteja viaţa oamenilor.

„Dacă există pericol la adresa vieţii umane, da, este obligaţia ministerului, scrie în lege că ministerul trebuie să emită ordine de prevenţie şi de intervenţie. Este obligaţia legală”, a afirmat Tanczos Barna.

Tanczos Barna: 5% din populaţia ţării este direct afectată de prezența animalelor sălbatice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat marți seară, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, că 5% din populația României este afectată de animalele sălbatice. Vorbind despre situația populației de urși din țara noastră, în contextul împușcării ursului Arthur, considerat cel mai mare exemplar din România și chiar din Europa, ministrul a spus că este aproape imposibil ca urși din pădurile noastre să fie relocați în alte state, pentru că autoritățile de acolo au refuzat acest transfer.

„Ne trezim şi cu persoane care vin din acele state membre UE fie trăiesc acolo, sau au plecat de aici şi stau acolo majoritatea timpului, şi ne spun cum ar trebui să gestionăm noi problema şi conflictul om-urs, aici, unde zilnic sunt atacuri. Trebuie un management al speciei pus pe hârtie, trebuie consecvenţă şi determinare şi responsabilitate din partea ministerului. Oamenii aşteaptă să fie protejaţi, asta aşteaptă oamenii de la autorităţi şi de la minister. Cu siguranţă, vor fi opinii divergente, dar situaţia stă în felul următor: avem 5% din populaţia ţării care este direct afectată, sunt unu din… nu ştiu, zece oameni care ştiu exact ce înseamnă convieţuirea asta cu animalele sălbatice şi sunt 95% care au o părere, au anumite informaţii, dar nu trăiesc în zonele respective”, a spus ministrul Mediului.

Panică în Bușteni! Urs filmat în timp ce se plimba pe stradă, pe lângă turiști VIDEO


loading...
Partenerii noștri