Invenţiile lui au UCIS milioane de oameni. Era un personaj SECRET, acum a MURIT

Serghei Pavlovici Nepobedimy, creatorul a numeroase rachete sovietice, a murit vineri, la vârsta de 92 de ani. Timp de 34 de ani, între 1965 - 1989, el a fost şeful departamentului de design din cadrul Uzinei de armament de la Kolma, fiind în acelaşi timp, unul dintre cele mai secrete personaje ale URSS.

RomaniaTV.net
12 apr. 2014, 10:16
Invenţiile lui au UCIS milioane de oameni. Era un personaj SECRET, acum a MURIT

Serghei Nepobedimy s-a născut pe 13 septembrie 1921, la Riazan, iar în 1945 a absolvit prestigioasa şcoală de ingineri Baumann, care a fost evacuată la Ijevsk (1.100 km est de Moscova), oraş emblematic al industriei militare, unde sunt amplasate şi Uzinele Kalaşnikov. El a fost principaul creator al rachetelor anti-tanc Shmel (1960), Maliutka (1963), Igla (sol-aer antiaerian), Tocika (tactică) sau Oka (nucleară tactică).

Nepobedimy considera racheta nucleară cu rază scurtă de acţiune Oka (1980) drept principala sa invenţie.

Lui Nepobedimy i-a fost interzis să părăsească URSS şi nicio poză de-a sa nu a fost publicată, iar prezenţa sa a fost chiar scoasă dintr-o serie de fotografii de grup, scrie presa rusa.

Dupa negocierile dintre URSS si Statele Unite privind armele strategice, SALT I (1972) si SALT II (1979), toate sistemele de rachete Oka concepute de Nepobedimy au fost distruse.

Serghei Nepobedimy este autorul a peste 350 de lucrări ştiinţifice şi invenţii


loading...