Inversiune termică. Ninsori abundente, apoi anotimpurile se amestecă. Prognoza iernii 2022-2023

În dimineața zilei de luni, 21 noiembrie, ploile s-au transformat în ninsori în nordul Moldovei, dar vor fi și areale cu precipitații mixte, care vor depune polei, în special în zonele mai înalte de deal.

21 nov. 2022, 08:59
Inversiune termică. Ninsori abundente, apoi anotimpurile se amestecă. Prognoza iernii 2022-2023

Vremea se schimbă de la o zi la alta, iar prognoza iernii nu se poate încă stabili cu acurateţe. Pe alocuri, vor fi intervale cu ninsoare abundentă, dar și intensificări ale vântului, ce va viscoli ninsoarea. Vântul se va intensifica și în sudul și estul țării, cu viteze maxime ce vor atinge 50 – 65 km/h la rafală.

Cantitățile de apă vor cuprinse, în general, între 15 și 30 de l/mp în Oltenia și Muntenia, și 10 – 25 de l/mp în Transilvania și Moldova. Izolat, în nordul Olteniei și al Munteniei, vor cădea până la 40 – 50 de l/mp.

EXCLUSIV Elena Mateescu prezintă prognoza actualizată! Cum va fi vremea până pe 12 decembrie

Aria ploilor și ninsorilor se va restrânge spre seară, iar cerul se va însenina parțial în unele regiuni. Dimineața zilei de marți, 22 noiembrie, va fi rece în nordul Moldovei, cu temperaturi minime cuprinse între -2 și -7 grade, iar local chiar mai coborâte.

Prognoza specială pentru iarna şi anul 2023. Directoarea ANM, anunţ în exclusivitate

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie a vorbit duminică despre prognoza meteo din această iarnă și din anul 2023.

Actualizarea estimărilor meteorologice făcută astăzi de Administrația Națională de Meteorologie merge până în jurul datei de 19 decembrie pentru că aceasta dispune de informații pentru intervalul 21 noiembrie – 19 decembrie, însă există estimări și pentru anul 2023.

Ninge ca în povești în mai multe zone ale țării. Drumarii au intervenit cu aproximativ 100 de utilaje de deszăpezire pe mai multe drumuri naționale
Se pare că în săptămâna 28 noiembrie-5 decembrie din punct de vedere termic, ar trebui să ne așteptăm la o săptămână mai caldă decât în mod obișnuit în toată țara. Această prognoză rămâne și pentru următoarea săptămână,5-12 decembrie, cel puțin arată informațiile la acest moment. „Va fi foarte important ceea ce se întâmplă în această săptămână 21-28 noiembrie pentru că, așa cum arată informațiile din punct de vedere agrometeorologic la acest moment pentru noul an agricol 2022-2023, care a început la 1 septembrie, observăm că încă în partea de Sud-Est a țării, seceta extremă, puternică și moderată, este prezentă”, a afirmat Elena Mateescu.

Deja pentru zona de sud-est, începând chiar de duminică valorile de temperaturi depășesc 20 de grade. Din păcate, consecințele sunt dramatice.

„Dacă ne uităm la progresia statistică, ultimii ani au fost din ce în ce mai săraci în precipitații. Temperatura a crescut de la an la an. Pe baza acestor modele, anul 2023 nu va putea face excepție. Este posibil să se alăture seriei anilor celor mai călduroși”, a explicat meteorologul.

 

Prognoza iernii 2022-2023: Căderi masive de zăpadă în SUA

Iarna a sosit în unele părți ale Statelor Unite cu cantități record de zăpadă. Ninsorile abundente au fost produse de un fenomen deosebit.

Orașul Buffalo din statul american New York a primit la sfârșitul acestei săptămâni cantități uriașe de ninsoare. Aproape 2 metri de zăpadă au căzut local în jurul orașului în decurs de doar 24 de ore. Niciodată, de când există înregistrări, nu s-a acumulat atât de multă zăpadă în stat într-o singură zi.

Starea de urgență a fost declarată în unsprezece districte. Două persoane au murit din cauza unui stop cardiac în timp ce curățau zăpada. Autoritățile din Buffalo au îndemnat locuitorii să nu iasă din case și au impus o interdicție temporară de a conduce vehicule, după ce mai multe mașini și camioane au rămas blocate în zăpada abundentă.

Cauza căderilor masive de zăpadă
Motivul ninsorilor abundente a fost „efectul de lac” sau așa-numitul „lake-effect snow”. Acest fenomen se produce atunci când un vânt puternic și rece se deplasează pe o distanță mare peste o apă relativ caldă, în cazul de față Lacul Erie.

La suprafața apei, aerul rece se încălzește și absoarbe cantități mari de umezeală, care condensează în nori și în cele din urmă cad sub formă de ninsoare.

Pe harta radar meteo interactivă se observă cum ninsorile abundente s-au produs doar pe o bandă îngustă din cauza efectului de lac din Buffalo și din împrejurimi. În schimb, la nord și la sud de acest oraș, a nins mult mai puțin.