Investigaţie România TV: Jaf într-unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. Nu se găsesc bani pentru tratamentele pacienţilor internaţi, dar se investeşte în lucrări de peisagistică

Este de notorietate lipsa medicamentelor pentru pacienții oncologici de la Spitalul Clinic Colțea, la fel cum cunoscut este și faptul că materialele de laborator sunt insuficiente, având în vedere numărul mare de pacienți ce au nevoie de investigații medicale ample.

03 mai 2024, 00:33
Investigaţie România TV: Jaf într-unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. Nu se găsesc bani pentru tratamentele pacienţilor internaţi, dar se investeşte în lucrări de peisagistică

Cu toate acestea, sume mari de bani sunt achitate pentru diferite lucrări ce țin, de exemplu, de amenajarea curții și a fântânilor arteziene din Spitalul Colţea. Vorbim despre o lucrare de peste 48.000 de lei, potrivit documentelor ajunse în posesia România TV.

Colţea

Nici serviciile de spălătorie pentru lenjerii și uniforme nu sunt ieftine, Spitalul Clinic Colțea plătind anual suma de 530.400 de lei. Este cu atât mai grav având în vedere faptul că la Spitalul Colțea funcționa deja o spălătorie utilată cu mașini de spălat moderne, iar personalul administrativ era suficient pentru a nu mai fi nevoie de servicii de spălătorie externe.

Colţea

Sursele din interiorul spitalului susțin că fostul manager, Bogdan Furtună, a scoz din uz mașinile profesionale și a închis spălătoria pentru a justifica acest contract de achiziție de servicii de spălătorie.

Conform surselor din Spitalul Colțea geamurile instituției au fost spălate de 2 ori, din bani publici: “Deși angajații spitalului cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată au spălat mereu geamurile, spitalul fiind mereu curat, Bogdan Furtună a scos din buzunarele noastre și 100.000 de euro pentru un contract cu o firmă de curățenie care să spele geamurile”.

Pe baza unui referat de necesitate, înainte ca orice procedură de achiziție pentru un sistem de acces în spital pe bază de cartelă să fie demarată, o firmă apropiată de fostul manager Bogdan Furtună a început montarea sistemului de acces.

Procedura de achiziție nu a mai fost începută, contractul nu s-a mai semnat dar cititoarele de carduri și cablurile camerelor de supraveghere au fost montate, iar suma de 900.000 de lei a fost plătită.

Citeste si Scandal uriaș la Colțea. Managerul a dat o petrecere cu hore și alcool chiar în spital. Scuzele halucinante ale șefului unității: ”Dacă pacienții erau deranjați, sunau la poliție”

Nu se cunoaște până azi justificarea legală și financiară a protocolului încheiat de ASSMB și Spitalul Colțea cu Asociația Moto Free Riders, organizatoarea Festivalului „Iubim 2 roți” în 2022, desi au existat implicații financiare directe pentru Spitalul Colțea: utilizarea ambulanței, plata orelor suplimentare personalului medical, consumabile, etc.

Letiția Coriu, în calitatea sa de manager interimar al Spitalului Colţea, pe modelul “Eu centrez, eu dau cu capul!”, i-a aprobat cererea medicului primar ATI, aceeași Letiția Coriu, de a-și relua activitatea medicală în cadrul spitalului.

Absolut halucinantă este justificarea acestui act administrativ, respectiv modul în care se desfășoară activitatea medicală în sine: “Începând cu data de 09.04.2024 până în data de 02.10.2024, voi desfășura activitate medicală între orele 07:00 – 10:30

Colţea

Cu alte cuvinte, 3 ore și jumătate pe zi este medic ATI, iar în restul timpului este manager interimar al Spitalului Colţea. Pentru această activitate intensă, înțelegem că Letiția Coriu își va suplimenta venitul lunar de 18.103 lei cu încă 9057 lei.

Vă reamintim declarațiile absolut halucinante ale managerului interimar al Spitalului Colţea, Letiția Coriu, cu privire la “plățile informale” primite de medici, în contextul anchetării medicilor șpăgari de la Spitalul Marius Nasta:

Revenind la tradiţie şi la ţările blocului sovietic. Noi, eu, când eram tânără specialistă şi chiar şi medic primar, statul român a crezut de cuviinţă că poate să îmi răsplătească munca de 6 ani de medic, de Facultate de Medicină, unde se luau cu opt oameni pe post concurenţă. Deci, cumva eram dintre cei eminenţi, da? Apoi, rezidenţiatul încă 5 ani.

Noi trăiam din 300 euro, 400 euro. Ce însemna, la vremea aceea, 300-400 euro? Însemna că nu aveam niciun fel de posibilitate să ne susţinem material o familie. Nu mai spun de a învăţa, de a progresa. În această situaţie noi am trăit şi a fost o presiune din partea statului român să ne alterăm conştiinţele. Cine nu a suportat să-şi altereze conştiinţa în a primi plată informală pentru ceea ce dădea statului, s-a dus în altă ţară“.

În concluzie, fie că vorbim despre maeștrii de ceremonii Sivache – Furtună, fie că vorbim despre soția Președintelui Colegiului Medicilor din România, Letiția Coriu, banii Spitalului Clinic Colțea sunt tocați în interes personal și, deci, în defavoarea pacienților.