Investigaţii medicale anuale pe care toată lumea trebuie să le facă, în funcţie de vârstă

Publicat: Joi, 16 Februarie 2017 11:10 // Actualizat: Joi, 16 Februarie 2017 11:10 // Sursa: romaniatv.net

Nu trebuie să așteptăm să ne doară ceva pentru a merge la medic, mai ales că unele boli precum temutul cancer se manifestă adesea târziu, când șansele de vindecare sunt mai mici sau chiar inexistente. Cu trimitere de la medicul de familie, majoritatea analizelor medicale de rutină se pot face gratuit, inclusiv în unele clinici private.

Mergi la medicul de familie și solicită efectuarea analizelor medicale de rutină. Astfel, vei putea depista din timp eventuale probleme de sănătate. Este important ca medicul să cunoască istoricul tău familial de boli (afecțiuni prezente la părinți sau frați) pentru a-ți putea recomanda din timp anumite analize.      

Când sunt indicate în copilărie

Copiii luați în evidență de medicul de familie sunt monitorizați încă de la naștere. Medicul urmărește parametri precum auzul, văzul, greutatea și dezvoltarea generală. La copii, în general, nu sunt indicate analizele de rutină decât dacă apar simptome precum paloarea, cearcănele, inapetența, retardul de dezvoltare (greutate și înălțime), infecții respiratorii frecvente, iritabilitate, somnolență, apatie. În astfel de situații, se recomandă: hemograma, sumarul de urină şi urocultura, radiografia pulmonară (dacă există suspiciuni de pneumonie), examen O.R.L. şi examen coproparazitologic.

La acestea se pot adăuga: probe inflamatorii (VSH, fibrinogen, proteina C reactivă), ASLO, exsudat faringian şi/sau nazal, sideremie, glicemie, transaminaze, uree, creatinină, acid uric, ionogramă (calciu, magneziu, sodiu, potasiu), fosfataza alcalină, proteinemie, lipide (totale, trigliceride, colesterol), electroforeza proteinelor şi imunograma (dozare IgA, E, G, M).

18 - 39 de ani

  • Hemoleucogramă, glicemie, VSH, profil al grăsimilor (colesterol, trigliceride), probe hepatice (transaminaze), probe  ale funcției renale (uree, creatinină), sideremie, calciu, magneziu, sumar de urină.
  • Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.
  • Ecografie abdominală.
  • Femei: control ginecologic, analiza secrețiilor vaginale, testare Babeș-Papanicolau, ecografie de sân.
  • Examen stomatologic, dermatologic și oftalmologic.
  • Testarea auzului: prima la 18 ani, după care se face o dată la 10 ani.

Află care sunt investigațiile recomandate după vârsta de 40 de ani AICI

 

 

 

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
analize medic sănătate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
09 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H