Investiții masive în Educație. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu a anunțat investiții de peste 965 de milioane de lei din partea Guvernului, în Educație. 1.415 de școli din țară, ale căror proiecte au fost deja aprobate, vor primi finanțare, prin intermediul inspectoratelor. 

03 aug. 2022, 23:11
Investiții masive în Educație. Anunțul ministrului Sorin Cîmpeanu
România iese din starea de alertă. Sorin Cîmpeanu: Se anulează toate restricțiile și toate facilitățile din școli și universități

Anunțul a fost făcut de către ministrul Educației, miercuri, la Colegiul Național „Sf. Sava” din București. Oficialul Guvernului a discutat cu inspectorii școlari din toată țara despre Legea Învățământului Preuniversitar.

În plus, au fost semnate acorduri de implementare între reprezentanți ai ministerului, în calitate de coordonator de reformă/responsabil pentru Componenta C15 – Educație – PNRR și reprezentanții inspectoratelor școlare județene, cu scopul de a implementa investițiile specifice Schemei de Granturi din cadrul Programului Naţional de Reducerea Abandonului Școlar (SG-PNRAS).

„În baza celor 42 de acorduri semnate astăzi, inspectoratele școlare județene vor încheia contracte de finanțare cu 1.415 unități de învățământ ale căror proiecte au fost aprobate. Suma totală eligibilă pentru runda 1 PNRAS este în valoare de 965.360.925,30 lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Investițiile vor ajuta unitățile de învățământ gimnazial de stat, cu risc ridicat și mediu de abandon”

 

Categoriile de cheltuieli eligibile sunt pentru:

  • servicii (maximum 15% din valoarea totală a grantului); cheltuieli de natură salarială (maximum 15% din valoarea totală a grantului);
  • cheltuieli pentru evenimente și deplasări (maximum 15% din valoarea totală a grantului);
  • cheltuieli de formare a cadrelor didactice (maximum 5% din valoarea totală a grantului);
  • echipamente și software (minim 20% – maxim 25% din valoarea totală a grantului);
  • cheltuieli mici lucrări de amenajare și mobilier (maximum 10% din valoarea totală a grantului); cheltuieli pentru alte bunuri și servicii, inclusiv/mai ales asigurarea unei mese (maximum 35% din valoarea totală a grantului);
  • cheltuieli cu subvenții, ajutoare, premii (maximum 10% din valoarea totală a grantului).

„Investițiile vor ajuta unitățile de învățământ gimnazial de stat, cu risc ridicat și mediu de abandon și părăsire timpurie a școlii.(…) PNRAS sprijină dreptul elevilor din zonele dezavantajate la educație, pentru că sistemul trebuie să fie centrat pe cel care învață și să se adapteze la nevoile lui, astfel încât fiecare elev să își atingă maximul de potențial”

, a mai transmis ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.