Investitorii propun suspendarea acţiunilor companiilor când acestea anunţă rezultate financiare

AIPC propune ca acţiunile companiilor care anunţă rezultate financiare să fie oprite de la tranzacţionare în ziua raportărilor, iar transferurile să fie reluate doar după publicarea informaţiilor financiare pe site-ul BVB, pentru a fi asigurată informarea tuturor investitorilor în acelaşi timp.

RomaniaTV.net
19 feb. 2012, 14:05
Investitorii propun suspendarea acţiunilor companiilor când acestea anunţă rezultate financiare

Totodată, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Bursei şi CNVM să găsească de urgenţă o soluţie pentru a fi asigurată informarea tuturor investitorilor privind rezultatele financiare.

„De fiecare dată în ultimii ani, atunci când societăţile tranzacţionate pe platformele BVB transmit datele financiare, investitorii sunt puşi în încurcătură de modalităţile diferite în care societăţile aleg să transmită datele financiare şi/sau de modul defectuos în care BVB înţelege să disemineze aceste date esenţiale către investitori. Şi în acest an, societăţile s-au tranzacţionat pe intervale semnificative de timp fără ca pe site-ul operatorului de piaţă să fie publicate datele financiare, respectiv toţi investitorii să le cunoască. În ziua programată pentru transmiterea datelor financiare, investitorii au fost nevoiţi să alerge contra cronometru între site-ul BVB, site-urile emitenţilor, SSIF-uri (firme de brokeraj -n.r.) şi presa scrisă sau on-line”, se spune într-un comunicat transmis de AIPC către Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Reprezentanţii investitorilor spun că situaţia prezentată de ei nu este „doar o problemă tehnică” şi afectează dreptul investitorilor de a avea acces egal la informaţie, drept prevăzut în toată legislaţia pieţei de capital.

Astfel, AIPC propune ca acţiunile companiilor care anunţă rezultate financiare să fie oprite de la tranzacţionare în ziua raportărilor, iar transferurile să fie reluate doar după publicarea informaţiilor financiare pe site-ul BVB, pentru a fi asigurată astfel informarea tuturor investitorilor.

Majoritatea companiilor de la BVB anunţă rezultatele financiare în aceeaşi zi, sau în decurs de două zile. Deşi toate societăţile listate transmit la începutul fiecărui an un calendar cu datele când vor publica rezultatele financiare, unele companii transmit raportările mai repede sau mai târziu.