Invincibili în tururile preliminare. România este lideră în topul coeficienţilor UEFA

România are cel mai bun punctaj în preliminarile acestui sezon al cupelor europene. În ierarhia generală am urcat pe locul 15, ceea ce înseamnă că din 2015 am putea avea din nou două echipe în Liga Campionilor, însă ambele în faza preliminariilor.

02 aug. 2013, 06:31
Invincibili în tururile preliminare. România este lideră în topul coeficienţilor UEFA

Echipele româneşti au rămas neînvinse în acest sezon al cupelor europene după meciurile disputate joi, în prima mană a turului trei preliminar al Ligii Europa, iar după succesul Astrei în Slovacia şi rezultatele de egalitate obţinute de Petrolul şi Pandurii adăugându-li-se victoriei obţinute marţi de Steaua, la Tbilisi.

Astfel, după 14 meciuri jucate în acest sezon, formaţiile noastre au un bilanţ de 10 victorii şi patru egaluri, ceea ce se traduce într-un coeficient de 3. Trebuie remarcat că prestaţiile formaţiilor noastre plasează România pe primul loc în clasamentul începutului de sezon, iar ţări precum Croaţia, Polonia sau Suedia au deja câte o echipă eliminată din competiţie. Suntem urmaţi în acest clasament de Kazahstan (coeficient 2,375) – care mai are două echipe în cupele europene, Azerbaidjan (2,250) – o echipă, Islanda (2,125) – două echipe şi Croaţia (2,125) – trei echipe.

Totalul coeficienţilor României pe ultimele cinci sezoane este 23,382 şi ne plasează pe locul 15 în topul european, după Austria (23,625), dar înaintea Cehiei (22,975). Asta înseamnă că dacă ne vom menţine pe acestă poziţie în 2015 am putea trimite din nou două formaţii în Liga Campionilor (câştigătoarea Ligii I şi ocupanta locului secund), iar trei echipe vor merge să joace în preliminariile Ligii Europa, cu deosebirea că echipa care câştigă Cupa României e calificată direct în play-off. Pentru a trimite o echipă direct în faza grupelor Ligii Campionilor, România trebuie să urce până pe locul 13 în această ierarhie.

Pentru sezonul 2014/2015 al cupelor europene, România va avea o echipă în Liga Campionilor si trei în Liga Europa, la fel ca în acest sezon.