Ioan Andreica făcea afaceri cu un instigator la crimă INTERCEPTĂRI

Fostul secretar de stat Ioan Andreica află miercuri dacă îşi va petrece Paştele după gratii. Între timp, noi informaţii ies la iveală din ancheta DNA. Unul dintre partenerii de afaceri ilegale ai lui Ioan Andreica este Ion Istrate, un bistriţean închis fiindcă a comandat uciderea unui bărbat care îi datora bani.

RomaniaTV.net
11 apr. 2012, 10:44
Ioan Andreica făcea afaceri cu un instigator la crimă INTERCEPTĂRI

Omul de afaceri Ion Istrate, cunoscut şi sub numele de Fuji, va sta 7 ani după gratii, pentru instigare la omor. Cât timp era judecat, Istrate făcea afaceri cu autorităţile din Bistriţa, susţinut de Ioan Oltean şi secretarul se stat Ioan Andreica, spun procurorii DNA. Interceptările strânse de anchetatori scot la iveală faptul că omul de afaceri împreună cu alţi parteneri din zonă au muncit la campania elctorală pentru prezindenţialele din 2009. La final, au fost felicitaţi chiar de Ioan Oltean, vicepreşedinte PDL. Procurorii DNA au şi înregistrări între partenerii de afaceri ilegale.

Ioan Sabău: M-a sunat Popescu. O zis, felicitări, sper să fie într-un ceas bun, Dumnezeu să ne ajute. Am auzit că ai muncit foarte mult (se referă la campania electrorală). Eşti foarte apreciat, am vorbit cu jupânul (n. red. -Ioan Oltean). Vă aştept să facem strategia de muncă.

Ion Istrate: Da, da ,daa!

Ion Sabău: O zis, îţi dau o veste bună! Joi semnăm contractul de începere a lucrării. Aşa de repede s-o mişcat treburile? Frate, zice, se vor mişca şi mai repede de acuma!

Imediat după câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2009, oamenii de afaceri acuzaţi în dosar s-au întâlnit, cu acordul lui Ioan Oltean, pentru a pune la cale noile contracte cu statul.

Ioan Sabău: Mă bucur, v-am zis că am vorbit deja cu barosanu (nred.-Ioan Oltean)

Lazăr Popescu: Şi eu mă bucur. Vii la mine să facem o strategie şi să trece la treabă, da?

Practic, Ion Istrate şi Ioan Sabău erau cei care identificau firmele de la care se cerea şpagă. Apoi, folosindu-şi influenţa asupra demnitarilor PDL, dădeau firmelor respective contracte cu statul, contra unor comisioane consistente. După ce Traian Băsescu a câştigat un nou mandat, intermediarii care aduceau bani din şpăgi au avut grijă să nu împartă comisioanele cu altcineva.

Ion Istrate: Ştii destul de bine că încă câţiva ani de acum încolo colaborăm ca o familie şi trebuie să fie foarte restrânsă, nu cu un milion de oameni.

Acum, DNA cere arestarea inculpaţilor, care au primit bani grei de la stat şi din fonduri europene.