Eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu: Echilibrul militar din regiunea Mării Negre s-a schimbat în favoarea Rusiei

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu consideră că este esențial ca reasigurarea strategică pentru statele membre NATO și UE să continue, în condițiile creșterii puterii militare a Rusiei în Marea Neagră, unde echilibrul militar s-a schimbat în favoarea Moscovei. Eurodeputatul PSD este raportorul Parlamentului European pentru situația strategică și militară în bazinul Mării Negre după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.
Ionela Marcu
17 mart. 2015, 11:01
Eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu: Echilibrul militar din regiunea Mării Negre s-a schimbat în favoarea Rusiei

Subcomisia pentru securitate și apărare a Parlamentului European a dezbătut luni proiectul de raport al europarlamentarului PSD Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European și al Comisiei pentru afaceri externe (AFET), privind situația strategică militară în bazinul Marii Negre după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Putin: Am transformat Crimeea într-o fortăreaţă, apărată atât dinspre uscat, cât şi dinspre mare

Reprezentanții principalelor grupuri politice din Parlamentul European au subliniat importanța documentului, au apreciat și susținut politic atât substanța raportului Pașcu, cât și recomandările acestuia, se arată într-un comunicat transmis de Biroul de presă al PSD.

„În timp ce la Moscova se aniversează un an de când Rusia a anexat ilegal Crimeea, noi credem că ar fi mai potrivit să vorbim despre o comemorare. Aceasta comemorare este cu atât mai semnificativă, cu cât președintele Putin a recunoscut recent participarea directă a ofițerilor de informații ai forțelor armate ruse în Crimeea înainte de anexare (în pofida nenumăratelor declarații oficiale de până acum, care au negat orice implicare directă a militarilor ruși)”, a punctat Ioan Mircea Pașcu în intervenția sa.

„Dacă analizăm situația actuală din Europa de Est, atât cea din flancul nordic, cât și din flancul sudic, putem vedea că pentru statele din flancul nordic, îndeosebi pentru statele baltice care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, există o teamă justificată și foarte importantă privind acțiunile viitoare ale Rusiei, pentru că nu se poate ști unde se va opri politica acesteia de recuperare, de «reconquista»„, a adăugat el.

„În același timp, anexarea ilegală a Crimeii a generat o schimbare strategică majoră concretă în flancul sudic. Prin anexarea întregii peninsule și nu doar a Sevastopului și a celorlalte două baze navale adiacente pe care le-a avut înainte, Rusia și-a creat practic o platformă avansată de tipul Kaliningrad de la Marea Baltică, însă de data aceasta în Marea Neagră„, a mai spus Ioan Mircea Pașcu.

El a atras totodată atenția că „situația din Marea Neagră devine din ce în ce mai complexă”. „Până la al doilea acord de la Minsk, Rusia a presat foarte mult pentru un coridor terestru care să unească Crimea cu teritoriul controlat de Rusia în Ucraina (cu Mariupolul ca orașul cheie pentru acest efort) și a testat un al doilea coridor care ar uni Crimeea cu Transnistria (cu punctul cheie la Odesa), fără să aibă o operațiune militară de amploarea celei de la Mariupol”, a precizat eurodeputatul PSD.

„Acum un an, prezența forțelor ruse din Crimeea era limitată la baza navală de la Sevastopol și la alte două baze navale adiacente pentru flota rusească a Marii Negre, la 2-3 aeroporturi și o brigadă de infanterie marină care apără bazele existente.

După un an de la anexarea ilegală a Crimeii, situația strategică și militară din bazinul Mării Negre s-a schimbat dramatic: forța de apărare a flotei ruse la Marea Neagră devine în realitate o grupare militară de lovire, cu potențial ofensiv însemnat, inclusiv de debarcare, în cazul în care Rusia intră în posesia navelor franceze de tip Mistral„, a subliniat Pașcu.

Citeşte şi: Planul SECRET de ANEXARE a CRIMEEI de către Rusia a ieşit la iveală VIDEO

„Cred că echilibrul militar din regiune s-a schimbat în favoarea Rusiei, deși NATO își păstrează superioritatea militară generală inclusiv prin capacitățile care pot fi aduse în Marea Neagră din alte zone. NATO a răspuns prin măsuri de reasigurare strategică, inclusiv prin exerciții militare”, a mai declarat el.

Ioan Mircea Pașcu a adăugat că, în contextul modificării situației strategice, „trebuie, de asemenea, să luăm în considerare războiul hibrid purtat de Rusia în Crimeea și în estul Ucrainei și acțiunile de dezinformare care continuă în domeniul propagandei”.

„Raportul va fi dezvoltat în etapa următoare prin includerea unor elemente privind dimensiunea nucleară a anexării ilegale a Crimeii, având în vedere declarațiile unor oficiali ruși, a situației minorităților, îndeosebi a situației tătarilor și a întregii populații din Crimeea, a situației din Georgia și a implicațiilor economice ale anexării”, a continuat el.

„În 2008, la summitul NATO de la București, Ucraina și Georgia au cerut să primească planul de aderare la Alianță (Membership Action Plan — MAP). Puțin a decis să schilodească fizic aceste două țări urmărind să le facă neeligibile pentru a deveni membre NATO. Acest fapt generează o dilemă morală și practică dificilă pentru NATO”, a spus eurodeputatul.

„În ciuda nerecunoașterii internaționale a anexării ilegale a Crimeii și a impunerii de sancțiuni, precum și a semnării acordului Minsk 2 (care se referă la încetarea luptelor doar în estul Ucrainei), situația peninsulei nu s-a schimbat.

De aceea, orice dez-escaladare poate avea loc, în afara respectării stricte a prevederilor Acordului Minsk 2, numai în condițiile revenirii la situația inițială (status quo ante) a Crimeii ca parte a Ucrainei, precum și ale menținerii măsurilor de reasigurare strategică pentru aliații estici ai NATO”, a concluzionat vicepreședintele Parlamentului European.

DailyBusiness
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Lună Plină în Capricorn. De pe 10 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii vor renaște din cenușă. Se întoarce roata norocului și pentru ele
Capital.ro
Decizie pentru cei cu card Visa. Cum se vor efectua plățile. Schimbare radicală în toate țările UE, inclusiv România
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
DailyBusiness
Ce îi supără cel mai tare pe românii care călătoresc cu avionul: schimbările de zbor şi dificultatea de a contacta call center-ul
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vulcanii de sub ghețari, în pericol să erupă din cauza încălzirii globale
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Criminalul Andei este de negăsit. Bărbatul a abuzat în trecut o copilă de 13 ani, dar nu a făcut închisoare
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
UE ne împinge în prăpastie! Liviu Dragnea, anunț șoc: Unde va fi următorul teatru de război? În România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Ministerul Muncii promite o nouă majorare pentru pensionari. De unde vin banii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un Ministru al Transporturilor spre Lumea de Apoi. Cele mai misterioase morți din elita rusă a afacerilor