Ioan Niculae şi Adriean Videanu, la DIICOT în Dosarul ROMGAZ. Prejudiciul în cauză este URIAŞ

Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost citaţi, vineri, la DIICOT, pentru a li se aduce la cunoştinţă mai multe documente din dosarul Romgaz - Interagro, în care sunt urmăriţi penal pentru mai multe fapte, printre care abuz şi instigare la abuz în serviciu. Prejudiciul în această cauză se ridică la 62 milioane euro, potrivit DIICOT.

09 oct. 2015, 07:10

UPDATE 12.05 Fostul ministru al Economie, Adriean Videanu, a spus, la ieşirea de la DIICOT, că nu a apucat să citească întreaga expertiză, în condiţiile în care abia vineri a intrat oficial în posesia acesteia, dar că prejudiciul în acest caz ar fi zero.

Înţeleg că nu există prejudiciu, rămâne să văd şi eu expertiza şi rămâne să venim şi noi cu obiecţii asupra ei”, a spus Adriean Videanu, la ieşirea de la DIICOT.

UPDATE 11.55 Avocatul lui Ioan Niculae le-a declarat jurnaliştilor, la ieşirea de la DIICOT, că prejudiciul în această cauză este „zero” şi că s-a făcut o eroare de calcul.

Prejudiciul în acest caz este zero, un zero mare. Pot eu să contrazic experţii care au stabilit un prejudiciu zero? Ca să fiu mai corect, este vorba despre un prejudiciu de 100.000 de lei, dar care nu priveşte în mod direct şi nu afectează soluţia care ar putea fi dată în cauză.

Este o eroare de calcul, la un moment dat, în legatura cu gazele de import, care nu fac obiectul de cercetare, pentru că prejudiciul în această cauză priveşte gazele din intern, nu ale din extern„, a declarat avocatul lui Ioan Niculae.

Întrebat de ce expertiza făcută de procurorii DIICOT arată un prejudiciu de 62 de milioane de euro, apărătorul lui Niculae a spus că „cine a chemat televiziunea la sediul DIICOT, probabil că a dat şi informatia asta. Nu ştiu, zic”.

Ioan Niculae a primit vineri, în formă scrisă raportul de expertiză.

UPDATE 11.45 Adriean Videanu şi Ioan Niculae au plecat de la DIICOT, unde au fost citaţi pentru a li se aduce la cunoştinţă mai multe documente din dosarul Romgaz – Interagro.

_____________________________________________________________

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a prezentat, vineri, la sediul DIICOT, el fiind chemat de procurori pentru a i se pune la dispoziție un exemplar din raportul de expertiză în dosarul Romgaz-Interagro, potrivit Agerpres.

Vă doresc pace în suflet„, le-a spus Adriean Videanu jurnaliștilor, la intrarea în sediul DIICOT.

La sediul DIICOT a fost adus cu o dubă de la Penitenciarul Găești și omul de afaceri Ioan Niculae, care execută o condamnare în alt dosar.

Anchetatorii i-au citat pentru a le aduce la cunoştinţă documente din dosarul Romgaz – Interagro. 

Expertiza efectuată de procurorii DIICOT în dosarul Romgaz, confirmă faptul că prejudiciul în această cauză se ridică la 62 milioane euro.

Omul de afaceri Ioan Niculae este urmărit penal, în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani.

Adriean Videanu este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea normativă a aderării și sprijinirii), abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referat se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 — decembrie 2010, susțin procurorii.


loading...