Ioan Niculae, supravegheat doi ani de SRI

Omul de afaceri Ioan Niculae a trăit aproape doi ani alături de ofiţerii SRI. Magnatul a avut nu numai telefoanele ascultate, ci şi camere şi microfoane în birou, în locuinţă, dar şi în maşinile sale. Informaţiile apar într-un document iniţial clasificat.

RomaniaTV.net
14 ian. 2012, 07:46
Ioan Niculae, supravegheat doi ani de SRI

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat, în noiembrie 2008, cererea SRI, de a-l supraveghea îndeaproape pe Ioan Niculae, în baza unui mandat strict secret. Existau suspiciuni că omul de afaceri ar putea atenta la siguranţă naţională.

Serviciul Român de Informaţii a căutat date accesând cartelele şi telefoanele folosite de Ioan Niculae. Mai mult, ofiţerii de informaţii au intrat, în secret, în biroul din Bucureşti al omului de afaceri, de unde au ridicat documente pe care le-au copiat, iar apoi le-au pus la loc. I-au lăsat şi un cadou omului de afaceri: microfoane şi camere de supraveghere bine camuflate în biroul său şi nu numai. Aşa că ofiţerii SRI au ştiut ce a vorbit omul de afaceri la munte sau la mare, în maşinile sale, în restaurante sau în hoteluri. Totul până la începutul anului 2010, când Niculae a aflat că e cercetat şi s-a început urmărirea penală.

Ancheta a fost una prolifică, pentru că acum Ioan Niculae e acuzat şi în dosarul Romgaz, în care procurorii DIICOT spun că a atentat la economia naţională. Una dintre discuţiile înregistrate în secret şi care apare în rechizitoriul DNA a avut loc la un hotel de lux din Capitală, unde Niculae a vorbit cu social-democratul Ioan Bunea Stancu despre oameni politici şi numirea ministrului Economiei:

Bunea: Am avut o problemă. Şi nu l-am gasit pe Dan. O să vorbesc cu Puşcaş. În schimb, am vorbit cu Geoană. Acum am închis cu el.
Niculae: Aşa
Bunea: Şi omul mi-a zis aşa: ştie de ce şi cum. El e susţinătorul cu ardoare al acestui program. A văzut cu ochii lui răspunsul de la Bruxelles, în care Bruxelles-ul nu i-a dat voie pe agricultură, că n-am avut îngheţ, n-am avut nu ştiu ce… Dar el mi-a spus că are o variantă pe industrie.
Niculae: Nu ştie mă nimica… (Expresie triviala) Deci varianta care e făcută vineri la Ministerul Agriculturii… o am eu facută, dă-o-n…
Niculae: Vorbeşte cu Puşcaş! Şi zi-i! Ajutorul lui Puşcaş este… el a spus… Băi, până în 3 zile să îmi daţi documentul. Pentru că eu trebuie să o bag. Săptămâna viitoare să fie hotărâre de Guvern. Iar la Bruxelles pe 23 e Consiliul de miniştri.
Niculae: Sună-l pe Geoană şi spune-i: roagă-l pe Vasile Puşcaş!