Ioan Oltean poate fi ARESTAT. Deputaţii au aprobat cererea DNA: „Mi-am făcut bagajul” VIDEO

Deputatul PNL Ioan Oltean poate fi arestat. Camera Deputaţilor a aprobat miercuri, în plen, solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Oltean, cu 186 de voturi"pentru" şi 111 "împotrivă"

RomaniaTV.net
09 dec. 2015, 07:00
Ioan Oltean poate fi ARESTAT. Deputaţii au aprobat cererea DNA: „Mi-am făcut bagajul” VIDEO

Deputaţii au votat miercuri cererile DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor PNL Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, acuzaţi de corupţie în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP.

UPDATE 16.00 Deputatul PNL Cătălin Teodorescu nu va putea fi arestat preventiv, întrucât nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA.

UPDATE 15.16 Urmează votul în cazul cererii DNA de arestare a lui Cătălin Teodorescu. 

UPDATE 15.15. Deputaţii au aprobat cererea DNA de arestare a lui Ioan Oltean cu 186 de voturi „pentru” şi 111 voturi „împotrivă”. Un vot a fost anulat.  Ridicarea imunităţii parlamentare se decide cu votul majorităţii celor prezenţi, în condiţiile de cvorum. Din totatul de 382 de deputaţi, la începutul votului, şi-au înregistrat prezenţa 318 parlamentari.

UPDATE 15.10 IOAN OLTEAN POATE FI ARESTAT. 

UPDATE 15.00 S-a încheiat votul în cazul cererii DNA de arestare preventivă a lui Ioan Oltean. 

UPDATE 14.30 A început votul de încuviinţare a arestării deputatului Ioan Oltean. Ulterior, deputaţii vor vota şi cererea DNA de avizare a arestării preventive, apoi cele două solicitări ale DNA pentru cazul lui Cătălin Teodorescu. Votul este secret, cu bile.

UPDATE 13.05 Deputatul Cătălin Teodorescu le-a cerut  colegilor să voteze împotriva cererii DNA de încuviințare a arestării preventive în cazul său.

„Vă rog cu colegialitate să votați împotriva cererii de arestare, măsură ce nu se impune decât în situații excepționale, nefiind întrunite nici condițiile minime. Nu există probe sau indicii temeinice din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că aș fi săvârșit această faptă. După cum nu există niciun fel de alte fapte, de niciun fel, de nicio natură. Dumnezeu fie cu România, Dumnezeu fie cu noi„, a spus Teodorescu î.

El a arătat că în dosarul în care este învinuit nu a făcut decât să îndeplinească atribuțiile de serviciu: „Astăzi retrăiesc un vis urât avut în urmă cu un an când mă aflam tot aici în fața dvs. (…) Nu am făcut altceva decât să-mi îndeplinesc atribuțiile legale de serviciu ca membru al unei comisii interministeriale de nouă persoane, votul meu fiind egal cu al celorlalți opt. (…)

Comisia se întrunea la un interval de una — două luni pentru a aproba un număr de 500 — 1.000 de dosare de despăgubire, dosare care aveau toate avizele funcționarilor specialiști ai instituției, precum și raportul de evaluare întocmit de un expert evaluator independent. Comisia avea ca atribuții verificarea existenței avizelor specialiștilor și acordarea despăgubirii prin emiterea deciziei. În condițiile existenței tuturor avizelor favorabile, a raportului de evaluare, ar fi fost un abuz dacă un membru al acestei comisii s-ar fi opus aprobării despăgubirii”, a explicat Teodorescu.

UPDATE 13.00 Ioan Oltean a părăsit plenul Camerei Deputaţilor. Acesta a declarat la ieşirea din plen că „nu are aşteptări” de la colegii săi deputaţi şi că „este pregătit pentru orice”.

Întrebat dacă şi-a pregătit bagajul în cazul în care va fi arestat, acesta a spus că da.

„Da, mi-am făcut bagajul. (…) Nu am nicio speranţă. Acolo sus am speranţă (n.r. la Dumnezeu), în rest nu am nicăieri”, a precizat Ioan Oltean pe holul Parlamentului.

UPDATE 12.30 Deputatul Ioan Oltean îşi susţine pledoaria în faţa colegilor săi. 

„De aproape 10 ani  de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor să vin în faţa dvs într-o asemenea postură. Vă cer scuze pentru această stare de fapt. Regret că familia mea, pe prietenii mei, îi pun într-o astfel de situaţie. Este important să treci cu maximă responsabilitate astfel de situaţii. Nu vreau să fac o pledoarie a nevinovăţiei mele. Voi aduce în instanţă toate probele”, a precizat Ioan Oltean.

„Vreau să aduc în faţa voastră argumente din care să rezulte neteimeinicia de a se lua măsura arestării preventive, de a prezenta date, dovezi care să arate că o asemenea măsură nu e în interesul cauzei, justiţiei, dreptăţii. Am să fac o scurtă trecere a stării de fapt, pentru a avea imaginea exactă a ceea ce s-a întâmplat. În opinia mea, evenimentele acestea sunt în conflict cu democraţia, statul drept, cu o justiţie dreaptă. De-a lungul celor 21 de ani am susţinut statul de drept, legile care să consolideze un stat de drept şi o justiţie dreaptă. În ce măsură acest lucru se realizează. O să vă daţi seama”, a declarat Ioan Oltean în faţa colegilor deputaţi.

Deputatul a spus în plen că nu este vinovat de aceste fapte şi că a fost luat cu mandat în mod abuziv.

„Vă sigur că nu mă fac vinovat de aceste fapte. Nu m-am sustras niciodată de la actulm de cercetare penală. În momentul în care am fost citat, am dat curs acestei invuitaţii. Am avut şi am o conduită exemplară cu procurorul de caz şi cu orice instituţie abilitată să cerceteze această cauză. Nu am antecedente penale. Vă asigur că această cerere DNA este una nejustificată, fără temei juridic, este un abuz, pe care îl resping vehement”, arătat Ioan Oltean.

„Sunt pregătit pentru orice măsură, sunt pregătit să fac față la orice urmează de azi încolo, sunt un om care are responsabilitatea gesturilor și a greșelilor, sunt un om care îmi asumă ceva atunci când greșește așa cum pot să-mi asum și votul care va fi indiferent ce va spune el. Nu vă cer să votați într-un fel sau altul, vă cer să vă gândiți că ceea ce mi s-a întâmplat mie vi se poate întâmpla și dvs. Dacă aici se va pune punct colaborării noastre vă doresc să aveți sărbători fericite„, a încheiat Ioan Oltean. 

UPDATE 12.15 A început dezbaterea în plenul camerei pe cererile DNA de arestare preventivă.

UPDATE 11.15 Ioan Oltean a ajuns, în jurul orei 11.00, la Camera Deputaţilor. Oltean le-a declarat jurnaliştilor că este pregătit pentru vot.

Întrebat care crede că va fi deznodământull, Oltean a spus: „Care a fost de obicei până acum”.  „M-am pregatit să dovedesc că nu se impune arestarea mea”, a mai precizat Oltean.

___________________________________________________________________

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în urmă cu două săptămâni, aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru. Cererile DNA au fost avizate favorabil de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, pe data de 2 decembrie, iar conducerea Camerei a programat plenul pentru votul în cele două cazuri  pentru miercuri, la ora 12.00.

Deputaţii vor vota cu bile pentru fiecare din cele două solicitări în parte. Liderii PNL şi PSD au anunţat că parlamentarii formaţiunilor pe care le conduc vor vota în favoarea cererilor justiţiei.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a precizat că deputaţii liberali vor vota la vedere, în favoarea solicitărilor justiţiei în cazurile Oltean şi Teodorescu.

 „Ca întotdeauna, vom vota şi astăzi la vedere, vom vota în favoarea solicitărilor justiţiei, cu menţiunea că nici unul dintre parlamentarii care sunt supuşi acestor proceduri nu înseamnă că este vinovat. O instanţă judecătorească va analiza probele din dosar şi va decide la un moment dat dacă este nevoie sau nu de vreo măsură preventivă sau dacă parlamentarul respectiv este sau nu vinovat la finalul unui proces. Dar până atunci, noi, ca Parlament, avem obligaţia să nu pretindem că avem atribuţii de judecători şi să lăsăm în sarcina unui complet de judecată să aprecieze măsurile necesare în aceste cazuri”, a spus Alina Gorghiu, la RFI.

Deputaţii vor vota miercuri începând cu ora 12 cererile DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor PNL, Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, acuzaţi de corupţie în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP. Vor fi două voturi separate, conform procedurii, votul fiind secret, cu bile.


Citeşte şi EXCLUSIV. Ioan Oltean: „Cineva a vrut să mă scoată de pe eşichierul politic şi a reuşit. Sunt KO” VIDEO

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP – Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.