Ioan Oltean, „barosan” în dosarul şpăgii de 1,8 milioane de euro

Dezvăluire-incendiară în cazul şpăgii de 1,8 milioane de euro. Numele secretarului general al PDL Ioan Oltean apare în dosarul în care sunt cercetaţi fostul secretar de stat Ioan Andreica şi Liviu Rusu, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, informează România TV.

RomaniaTV.net
25 mart. 2012, 08:04
Ioan Oltean, „barosan” în dosarul şpăgii de 1,8 milioane de euro

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, este suspectat de trucarea unor licitaţii. Deputatul apare în dosarul de corupţie al fostului secretar de stat Ioan Andreica, iar procurorii DNA au informaţii că cei doi ar fi influenţat licitaţii publice contra unor sume de ordinul milioanelor de euro.

Deocamdată, Ioan Oltean nu este învinuit în dosar, ci este în cercetări prealabile.

Potrivit DNA, mai mulţi afacerişti ar fi apelat la Ioan Oltean şi la Ioan Andreica pentru a influenţa licitaţii publice.

Inculpaţilor Sabău Ioan Claudiu şi Istrate Ion le revenea sarcina identificării unui potenţial ofertanţi şi a capacitării numiţilor Andreica Ioan – la data respectivă secretar de stat, sau a lui Ioan Oltean- deputat„, se arată în referatul procurorilor, prezentat în exclusivitate de România TV.

Într-una din interceptări, oamenii de afaceri vorbeau chiar din biroul deputatului PDL şi stabileau o nouă întâlnire cu acesta.

Sabău Ioan: Vă salut cu respect…sunt chiar aici la domnul deputat Oltean, spuneţi-mi un pic pe când să programez Mediaşul.

Lazăr Popescu: Păi cu Mediaşul am renunţat la idee, dacă nu am…mi se pare că s-a şi ţinut licitaţia.

Sabău Ioan: Aoleau!

Lazăr Popescu: Păi da, noi trebuie să ne mişcăm rapid, dacă eşti la domnul deputat spune-i că luni seara ne vedem amândoi şi facem o strategie şi dacă ne poate primi marţi ar fi perfect.

Sabău Ioan: Eu luni sunt în Bucureşti.”

Mita cerută varia în funcţie de valoarea lucrărilor atribuite. Numai pentru o singură lucrare, Ioan Andreica ar fi cerut un milion şi două sute de mii de euro. Oltean şi Andreica ar fi avut misiunea să-l influenţeze pe preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa să atribuie lucrările firmelor care au cotizat în prealabil.

Asocierea constituită beneficiază de sprijinul lui Andreica Ioan şi respectiv al deputatului Ioan Oltean. Prin funcţiile pe care le deţineau, aceştia aveau posibilitatea efectivă de a influenţa atribuirea unor licitaţii către firmele clientelare”, susţin procurorii.

Deputatul PDL era poreclit Barosanul de către cei implicaţi în dosar, după cum reiese dintr-o interceptare.

„Sabău: M-a sunat barosanu’.

Palade: Da?

Sabău: Şi-a cerut scuze! Şi-a cerut scuze şi în faţa dumneavoastră!

Palade: Nu-i nimic!

Sabău: Dar a zis să-l înţelegem…că-i dintr-o televiziune în alta…”.

Ioan Oltean nu a intrat în lotul trimis de DNA la tribunal cu propunere de arestare. Procurorii anticorupţie fac în cazul lui doar cercetări prealabile. Andreica şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa, Liviu Rusu, vor fi cercetaţi în libertate.

Sâmbătă noaptea, Tribunalul Bucureşti a decis ca fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu şi alţi patru inculpaţi reţinuţi în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie să fie cercetaţi în libertate, respingând astfel propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă.

Procurorii au emis, vineri şi sâmbătă, ordonanţe de reţinere pentru fostul secretar de stat Ioan Andreica, preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Mihai Rusu, Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, Ioan Claudiu Sabău, Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, şi Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica, şi au solicitat instanţei arestarea lor preventivă în dosarul privind deturnarea de fonduri şi corupţie în cazul atribuirii unor contracte de închidere a depozitelor de deşeuri.

Ioan Andreica, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi respectiv în Ministerul Dezvoltării, este acuzat în acest dosar de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată, iar Adrian Palade, fost subordonat al lui Andreica la MDRT, este cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bistriţa-Năsăud este cercetat de procurorii anticorupţie pentru luare de mită şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Alături de aceştia sunt cercetaţi Lazăr Popescu, administrator al mai multor societăţi comerciale, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, trafic de influenţă, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, precum şi exercitarea de comerţ în favoarea şi pe seama unor societăţi constituite în ţară străină, Ioan Claudiu Sabău, acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată, şi Mihai Stănescu, administrator al SC Duo Mat SRL, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii şi două infracţiuni de spălare de bani.