Ioan Oltean: „Laci” Blaga, şef la Senat

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, exclude ideea ca partidele din coaliţia de guvernare să aibă doi sau mai mulţi candidaţi pentru şefia Senatului. Oltean îl susţine pe Vasile Blaga, transmite Mediafax.

RomaniaTV.net
25 nov. 2011, 13:11
Ioan Oltean: „Laci” Blaga, şef la Senat

Oltean a fost întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, pe cine va susţine PDL la şefia Senatului, după revocarea din funcţie a lui Mircea Geoană, şi a răspuns că partidele aflate în coaliţia de guvernământ trebuie să aibă un singur candidat.

„PDL, în momentul acesta, nu are o propunere oficială pentru şefia Senatului fiindcă nu a luat în discuţie această situaţie în mod oficial. Abia am reuşit să îl revocăm pe Mircea Geoană. În şedinţa de luni a Biroului Permanent, PDL va lua o decizie în privinţa susţinerii unui candidat”, a declarat Ioan Oltean, citat de Mediafax.

El a adăugat că îl va susţine „fără nicio reţinere” şi necondiţionat pentru această funcţie pe Vasile Blaga.

Întrebat dacă UDMR ar putea avea propriul candidat, Oltean a răspuns că „fiecare grup parlamentar din Senat poate jindui la o asemenea demnitate publică importantă”.

El a adăugat însă că, în opinia sa, coaliţia puterii, dacă vrea să reuşească, va trebui să aibă un singur candidat.

„În şedinţa de luni a coaliţiei cu certitudine vom discuta acest aspect şi împreună ne vom pune de acord asupra unui candidat comun al puterii pentru funcţia de preşedinte al Senatului. Este exclus ca puterea să meargă cu doi sau mai mulţi candidaţi dacă doreşte să aibă funcţia de preşedinte al Senatului. Dacă UDMR va cere să susţinem candidat din partea lor, vom discuta. În politică totul se negociază”, a spus Oltean.

Întrebat ce părere are despre un posibil scenariu potrivit căruia candidatul UDMR la şefia Senatului să fie susţinut de USL, Oltean a spus că este pentru prima dată când aude despre un asemenea scenariu.

„Dacă se vorbeşte despre un asemenea scenariu, cu siguranţă că UDMR nu îl va accepta. Eu văd Senatul condus de Vasile Blaga. Îi vom putea spune lui Vasile Blaga «Laci Blaga»”, a afirmat Oltean.

Acesta a exclus şi varianta susţinerii Ancăi Boagiu la şefia Senatului.

„Anca Boagiu este un excelent ministru al Transporturilor şi nu cred că ne putem permite, în acest moment, să creăm un gol de putere la nivelul acestui minister”, a conchis Ioan Oltean.

Plenul Senatului a aprobat, miercuri, hotărârea de încetare a mandatului lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi „pentru”, 5 abţineri şi 2 voturi „împotrivă”. Votul a fost secret, fiind exprimat electronic.

Ulterior, Petru Filip (PDL) a fost desemnat preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.

Luni dimineaţă, coaliţia urmează să discute despre desemnarea unui candidat comun la preşedinţia Senatului, în condiţiile în care PDL a susţinut că funcţia trebuie să îi revină însă şi UDMR a evocat posibilitatea de a revendica postul.