Ioan Oltean: Nu cred că fuziunea dintre PDL şi PNL e posibilă până la 1 septembrie

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat vineri, la Bistriţa, că nu crede că fuziunea cu PNL se poate produce până la data de 1 septembrie, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
13 iun. 2014, 12:59
Ioan Oltean: Nu cred că fuziunea dintre PDL şi PNL e posibilă până la 1 septembrie

Oltean a adăugat că este de preferat ca lucrurile să nu fie grăbite, pentru a reduce riscul plecărilor din cele două partide.

‘Eu sunt adeptul ca fuziunea să se facă bine, iar a fi bine făcută înseamnă să fie pregătită pas cu pas. Fuziunea în sine trebuie să armonizeze două partide şi, cu cât este mai bine făcută, cu atât există riscul mai mic al plecărilor din partid, pentru că şi într-o parte, şi în alta vor fi nemulţumiţi. Întotdeauna un asemenea proces politic creează şi nemulţumiri. De aceea nu sunt adeptul de a se face mâine, nici poimâine, dar sunt adeptul de a se face cât mai repede. Nu cred că e posibil până la 1 septembrie realizarea fuziunii’, a spus Oltean.

Întrebat de ce în urmă cu o săptămână afirma că fuziunea trebuie să se realizeze până la mijlocul lunii august, Ioan Oltean a răspuns că acum trebuie luate în calcul şi vacanţa judecătorească şi faptul că noua construcţie politică ar putea fi contestată în instanţă.

‘Eu am spus că nu e posibil până la 1 august, dacă vreţi, până la 1 septembrie. Septembrie este perioada în care începe neoficial campania electorală. Or dacă procesul acesta nu s-a încheiat la acea dată, el nu mai poate să se desfăşoare, pentru că în momentul acela toată lumea e preocupată nu de noi structuri de conducere, nu de noi reglementări şi preluări din statut, este o perioadă de promovare a candidatului. Aveţi în vedere că iulie şi august sunt luni de vacanţă judecătorească, că un asemenea proiect va atrage contestaţii la instanţele judecătoreşti. Procesul de judecare a acestora este un proces care poate să întârzie fuziunea cel puţin patru-cinci luni. Trebuie să luăm în calcul toate variantele’, a explicat Oltean.

Vicepreşedintele PDL a adăugat că deja se caută soluţii juridice pentru ca partidul său şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale, dacă procesul de fuzionare nu se va încheia în timp util.