Deputatul Ioan Oltean: „POZE EXISTĂ la dosar. Nu sunt DEFĂIMĂTOARE” VIDEO

Deputatul PNL Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean au fost fotografiaţi în biroul şefei ANRP, în ipostaze indecente. Pozele au fost ataşate la dosarul trimis de procurori la Parlament, odată cu cererea de avizare a reţinerii şi arestării preventive a lui Ioan Oltean, dar şi judecătorilor care au decis arestarea preventivă a Crinuţei Dumitrean, potrivit România TV. Ioan Oltean a mărturisit, marţi seară, la România TV, că "poze există, dar nu sunt defăimătoare".

08 dec. 2015, 19:41
Deputatul Ioan Oltean: „POZE EXISTĂ la dosar. Nu sunt DEFĂIMĂTOARE” VIDEO

Deputatul Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu în dosarul ANRP, a intervenit, marţi seară la România TV, unde a vorbit despre faptele penale de care este acuzat, dar şi despre pozele în care apare alături de fosta şefă de la ANRP, puse de procurorii DNA la dosar. Presa a relatat că în fotografii, Oltean şi Dumitrean apar în „ipostaze indecente”.

În dosarul care a fost pus la dispoziţia Comisiei juridice, pe care l-am văzut şi eu, nu existau pozele cu Crina Dumitrean de care se face vorbire. Poze există. Nu sunt poze care să fie defăimătoare şi nu sunt poze care să fie folosite în sensul de a se dovedi existenţa faptei de corupţie de care sunt acuzat. În ultimă instanţă, şi Parchetul şi DNA şi celelalte instituţii preocupate de această speţă, trebuie să aibă în vedere dacă eu am săvârşit sau nu fapta în sine şi nu relaţii interpersonale dintre mine şi oricine altcineva.

Cred că folosirea acestor date duce la descalificarea acelei instutiţii care încearcă în felul aceasta să probeze acte de corupţie şi nu prin acte materiale săvărşite de o parte sau alta„, a declarat Ioan Oltean.

Suntem in posesia unui denunt minicinos facut in aprilie 2014, sustinut de o declaratie data in noiembrie 2015, declaratie care nu se suprapune pe denuntul initial. Nu exista alte probe care sa sustina acest denunt. E un dosar pe care eu nu pot sa mi-l explic si nici nu pot sa inteleg de ce o institutie serioasa cum este DNA se preteaza la o executare publica a mea„, a mai completat oficialul.

Oltean: „Este o contradicţie flagrantă între denunţuri. În momentul acesta sunt KO”

Ioan Oltean a declarat la România TV că pe numele său au fost făcute două denunţuri, care sunt într-o „contradicţie flagrantă”, şi care nu pot constitui probe. Liberarul a mărturisit că a ajuns în situaţia aceasta pentru că cineva a vrut să-l scoată de pe eşichierul politic.

In denunt nu se precizeaza nici ziua, nici ora, nici macar luna in care s-a petrecut fapta. Se spune doar ca „intr-o seara am ajuns in curtea bisericii”. In denuntul initial se spune ca soferul lui Mihai Rotaru a coborat din masina cu un sac in care se afla o suma mare de bani, dar nu spune ce face cu sacul respectiv, iar eu m-am urcat in masina si am plecat.

In declaratia data in noiembrie 2015, lucrurile se petrec altfel. Mihai Rotaru este intr-un birou de unde coboara cu sacul legat cu snur galben. Este o contradictie flagranta intre cele doua declaratii. Nu sunt relevante. Exista atat de multe neconcordante, inca este imposbil sa poata sa constituie o proba care sa dovedeasca producerea unui fapt real.

Nu stiu daca am stat cuiva in gat, dar cu siguranta cineva a vrut sa ma scoata de pe esichierul politic si a reusit. In momentul acesta sunt KO si incerc sa ma mentin pe picioare si sa ma apar cu demnitate„, a spus Oltean.

Camera Deputaţilor se reuneşte miercuri pentru a vota, în plen, solicitările DNA de arestare preventivă a deputaţilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, după ce Comisia juridica a acordat raport favorabil cererilor procurorilor. Ioan Oltean a spus, marţi seară, la România TV, că, miercuri, colegii săi deputaţi vor vota pentru arestarea sa.

Cred ca aceasta va fi maine (miercuri – n.r) deznodamantul. Camera Deputatilor va solicitata incuviintare ministrului Justitiei si DNA va avea cale libera de a actiona in consecinta.

Evident ca eu o sa-mi prezint punctul de vedere, o sa le spun colegilor mei ca sunt totalmente nevinovat. Nu am fost in Chitila, nu am la biserica din Chitila, nu am luat niciodata niciun bani de la nimeni, in cazul de fata de la Mihai Rotaru. Voi prezenta care este proba principala care ma face sa cred ca suntem in posesia unui denunt mincinos, care mi-a creat atatea necazuri„, a spus deputatul.

Ioan Oltean: „Am bocceluţa pregătită cu tot ce trebuie”

Deputatul Ioan Oltean se consideră nevinovat şi spune că este pregătit pentru situaţia în care va fi arestat preventiv. „Pot sa spun ca sunt nevinovat si ca nu am nicio emotie sa ma duc maine (miercuri – n.r.) in fata colegilor de la Camera Deputatilor si a procurorului de caz. Este singura mea preocupare sa imi dovedesc nevinovatia.

Am bocceluta pregatita cu tot ce trebuie ca sa pot sa plec, daca se va aprecia ca asta este drumul pe care trebuie sa-l parcurg. Daca exista o fapta care sa justifice acest drum„, a mai precizat liberalul.

Ioan Oltean a spus că şi-a dat demisia din toate funcţiile pe care le deţinea în PNL şi că a luat în calcul şi demisia din funcţia de deputat.

Mi-am prezentat demisia din toate functiile detinute la nivel de partid si in momentul asta nu mai fac politica. Fac propria mea politica de aparare in fata organelor de cercetare penala.

Initial m-a batut gandul sa imi dau demisia si din functia de deputat si sa ma pun la dispozitia organelor de cercetare penala. Ulterior am renuntat la aceasta pozitie. Vreau sa conving maine (miercuri – n.r.) Parlamentul ca nu exista indicii temeinice care sa justifice arestarea mea si ca cercetarea mea in liberate este mai mult decat corecta„, a conchis Oltean.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, miercuri, 2 decembrie, cu 14 voturi „pentru”, patru „împotrivă” şi trei abţineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Parlamentarul liberal a precizat, la finalul audierii, că este nevinovat şi că a prezentat probe în acest sens, afirmând că nu a fost niciodată în localitatea Chitila sau în biserica în care se presupune că a luat mita şi că nu-l cunoaşte pe denunţător, părintele Alexandrescu.

În aceeaşi zi, Comisia juridică a avizat favorabil şi cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Cătălin Teodorescu, acuzat în dosarul despăgubirilor ilegale în care este urmărit penal şi Ioan Oltean.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, în urmă cu două săptămâni, aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP – Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

CITEŞTE ŞI: Dosarul ANRP: Cine a mai făcut denunţuri împotriva lui Ioan Oltean şi Crinuţei Dumitrean