Ioan Rus, despre cooptarea UDMR la guvernare: Cred că ar putea să facă o pauză

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a apreciat că nu este oportună cooptarea în guvern a UDMR, existând şi alte modalităţi prin care Uniunea poate contribui la soluţionarea unor probleme ale ţării, precum revizuirea Constituţiei sau înfiinţarea regiunilor. Una dintre asemenea modalităţi ar fi o susţinere parlamentară a guvernului Ponta.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 21:38
Ioan Rus, despre cooptarea UDMR la guvernare: Cred că ar putea să facă o pauză

Întrebat, în cadrul unei emisiuni România TV, cum vede o eventuală participare a UDMR în viitorul guvern, Rus a răspuns: „Cred că, în acest moment, după 20 de ani, şi UDMR-ul ar putea, ca să-şi structureze mai bine activitatea politică, să facă o pauză. La fel ca şi alte partide, au nevoie şi de opoziţie, cred eu. Fără ca să privesc acest lucru cu ură sau ca o condiţie că mă opun eu categoric, dar cred că ar fi mai bine fără, de data aceasta.

Pe de altă parte, Rus ar agrea o colaborare mai strânsă între USL şi UDMR la nivel parlamentar. „O susţinere parlamentară a UDMR a guvernului Ponta ar fi soluţia cea mai bună”, a spus Ioan Rus.

Social-democratul susţine că la proiectele majore ale României ar trebuie să contribuie toate partidele printr-un dialog structurat, fără ca acest lucru să însemne neapărat constituirea unei majorităţi parlamentare supradimensionate.

„Negocieri trebuie să existe între toate partidele parlamentare şi nu numai. Discuţiile privind revizuirea Constituţiei şi regionalizarea care va trebui făcută până la urmă nu sunt necesare, sunt obligatorii. Însă nu poate fi toată lumea ministru sau prim-ministru. Nu trebuie să fie toată lumea la guvernare”, a conchis Ioan Rus.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat duminică seară, după închiderea urnelor, că a discutat la telefon cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, că l-a felicitat pe acesta pentru rezultatul obţinut, precizând că de luni vor începe discuţii cu Uniunea pentru formarea unei majorităţi cu UDMR.

Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că îşi asumă responsabilitatea de a conduce în continuare Guvernul USL, iar partidele să nominalizeze „oameni competenţi” pentru a face parte din Executiv.

Duminică seară, înainte de încheierea votului, preşedintele Traian Băsescu îi îndemna pe cetăţenii români de etnie maghiară, într-un mesaj video postat pe Facebook, să meargă la vot.

„Este esenţial ca cetăţenii români de etnie maghiară să meargă la vot. Numai aşa drepturile şi interesele lor pot fi mai bine apărate. Cetăţeni români de etnie maghiară, mergeţi la vot!”, declara Băsescu în mesaj.