Ioan Rus: Predarea lui Nuţu Cămătaru, semn de eficienţă a Poliţiei sau de normalitate

Ministrul de Interne Ioan Rus a declarat, luni, că predarea lui Nuţu Cămătaru reprezintă un semn de eficienţă a Poliţiei Române sau de normalitate.

RomaniaTV.net
14 mai 2012, 11:31
Ioan Rus: Predarea lui Nuţu Cămătaru, semn de eficienţă a Poliţiei sau de normalitate

„Este un semn de eficienţă a Poliţiei Române sau un semn de normalitate. Sunt doi cetăţeni care au încălcat legea, care au fost sancţionaţi, care şi-au primit o pedeapsă pe care trebuie să o execute. Nu văd nimic spectaculos în treaba aceasta”, a spus Rus.

El a precizat că în minister se lucrează la raportul cerut de premierul Ponta referitor la urmăriţii general.

Întrebat dacă vor fi schimbări la vârful Poliţiei, Rus a spus: „Vom vedea ce conţine acest raport, iar deciziile vor fi raţionale, nimic emoţional”.

Rus a precizat că prioritatea sa nu este de a schimba oameni.

„În fecare zi spun că nu schimb pe nimeni, dar în fiecare zi sunt dispus să schimb pe cineva care nu-şi face treaba. Nu sunt în situaţia de a stabili vinovăţii pe scările partidului. Instituţional vom lucra, dacă sunt vinovaţi vor plăti cei vinovaţi pentru faptele lor”, a adăugat Rus.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, să prezinte, miercuri, în şedinţa de Guvern, un raport privind urmăriţii general, el precizând că vor fi făcute schimbări de conducere şi de sistem la nivelul Poliţiei, dacă va fi cazul.

Ion Balint, cunoscut drept Nuţu Cămătaru, a venit, luni la prânz, la arestul Poliţiei Capitalei pentru a se preda, el declarând că a stat în localitatea Belciugatele şi că avea la dispoziţie 48 de ore ca să se prezinte în arest.

Vasile Balint, cunoscut drept Sile Cămătaru, pe numele căruia fusese emis mandat de urmărire internaţională, a fost prins în Germania de poliţiştii locali, la un filtru în trafic organizat pe autostrada Passau – Frankurt, au anunţat, duminică, reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Fraţii Ion şi Vasile Balint au fost daţi mai întâi în urmărire naţională, după ce poliţiştii nu i-au găsit la domiciliu, vineri seară, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.

Ion şi Vasile Balint au fost condamnaţi vineri, de instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la şase şi, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menţinând, în cazul celor doi, sentinţa din faza inferioară a procesului.

În cazul lui Vasile Balint, judecătorii instanţei supreme au admis parţial recursul acestuia, constatând ca executată în regim de detenţie perioada 2 mai 2004 – 19 decembrie 2011, pe care au şi dedus-o din condamnarea de 13 ani dată de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit deciziei instanţei supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ şapte ani şi jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani şi jumătate de detenţie.

Fraţii Cămătaru au fost judecaţi, alături de rude şi apropiaţi, într-un dosar privind săvârşirea de fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.

Alături de cei doi, în acest dosar au mai fost judecaţi Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurenţiu Roman, Laurenţiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuţ Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ştefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuţ Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu „Fluturică” Dudiţă, Sile Stan şi Angela Stoica.