Ioana Băsescu, dată de gol de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009” STENOGRAME

Giovanni Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, a recunoscut în faţa instanţei că, în 2009, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu i-a cerut să facă plăți nereale prin firma lui pentru ca banii să ajungă în campania pentru alegerile prezidențiale.

20 ian. 2022, 22:59
Ioana Băsescu, dată de gol de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009” STENOGRAME
Ioana Băsescu, dată de gol de mărturia fostului iubit

Ioana Băsescu, dată de gol de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco a declarat că el îl susținea pe Traian Băsescu deoarece era tatăl iubitei lui, deşi toată lumea spunea că va pierde cursa pentru cel de-al doilea mandat.

Ioana Băsescu, dată de gol de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

Fostul iubit al Ioanei Băsescu a fost audiat ca martor, în faza de apel, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a declarat că ideea cu plățile nereale a venit de la Ioana Băsescu, scrie ziare.com.

ÎCCJ judecă apelul în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. În primă instanţă, Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu 5 ani

Judecătoare: Sunteți fostul prieten al doamnei…?

Giovanni Francesco: Da, sunt fostul prieten al inculpatei Băsescu Ioana, în prezent nu mă aflu în nicio relație cu această. Mențin declarațiile date în cauză în calitate de suspect și martor, înrucât reflectă adevărul. Am fost cercetat în același dosar, s-a disjuns cauza cu privire la mine și s-a dat o decizie pe acordul meu de recunoaștere. Fac precizarea că uneori Ioana Băsescu se ocupă de aspectele financiare a societăților. Mă mai ajută și pe mine și cumva a venit natural.

Judecătoare: În ce fel v-a cerut să ajutați campania domnului Băsescu?

Giovanni Francesco: Este adevărat că mi-a cerut să ajut campania de la alegerile din 2009 și mi-a solicitat să fac încasări și plăti unele nereale, pentru servicii care nu s-au prestat.

Judecătoare: Cam câte, așa?

Giovanni Francesco: Două-trei.

Judecătoare: Tot atunci a fost și treaba aia cu excursia în Cuba?

Giovanni Francesco: În 2010 a fost. Urma să plecăm într-o vacanță și a fost achiziționată, dar nu mai știu cum s-a întamplat. Mențin inclusiv afirmația de la fila nr 4 din 25.11.2015. Cred că eu am avut inițiativa de a merge și Gheșa Adrian în Cuba, cu noi. Era amic comun, al Ioanei Băsescu și al meu. Eu am plătit pentru Gheșa și după aia el mi-a dat banii. Nu mai știu cum a fost retrasă suma de 51.000 de lei, dacă sau când.

Judecătoare: S-a vorbit că făceați transferuri.

Giovanni Francesco: S-a întâmplat că eu să fac transferuri din contul Music Chanel în contul personal de mai multe ori. Exista un contract de împrumut prin care eu creditam Music Chanel. Sumele de bani retrase au fost folosite în casă cu Ioana Băsescu. Trebuie să spunem că parte din sume. Am mai folosit și eu personal. Așa cum am declarat și anterior la DNA: am avut încredere în Ioana Băsescu și semnăm contractele făcute de această pentru că avea specialitate juridică. În principiu Ioana Băsescu știa de unde vin banii în cele două societăți. Împeună cu Emilia Ivan, Ioana Băsescu m-a ajutat cu partea financiar contabila pentru că eu nu mă pricepeam.

Judecătoare: Se făceau plăti și către Lungu Ștefan, plăți care de fapt care nu existau?

Giovanni Francesco: Da. Au fost făcute plăti nereale către Lungu și către DA Comunications. Unele plăți nu erau reale ori nu existau beneficii de pe urma unui serviciu prestat. În cazurile de mai sus plățile au fost făcute la invitația Ioanei Băsescu. Cel mai bine știa dacă sunt sau nu evidențiate în contabilitate Emilia Ivan, contabila. Desigur că știa și Ioana Băsescu.

STENOGRAME. Ioana Băsescu l-a dezbrăcat pe fostul iubit ca să să asigure că nu poartă microfoane: „Tu ai rămas cu 200 de mii de euro, aşa că nu mai comenta atât!”

În dosar, Elena Udrea a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, în timp de Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare cu executare. Alte condamnări din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări) – 6 ani pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea) – 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal) – 3 ani cu suspendare pentru delapidare. Dan Andronic a fost singurul achitat.

Decizia, nefiind definitivă, a fost atacată cu apel pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Joi, au fost audiați doi denunțători, Giovanni Francesco și Emilia Ivan (contabila lui Giovanni Francesco). Acesta a declarat: „Uneori, Ioana Băsescu îmi cerea să fac facturi. Câteodată îmi dădea prin e-mail facturi și se interesa de sumele încasate. Și domnul Giovanni îmi cererea să emit facturi pentru firmele de publicitare, facturi pentru 1-2 evenimente organizare de Music Chanel. Nu pot să delimitez momentul în care a început Ioana Băsescu să se ocupe de cele două societăți. Nu îmi mai aduc aminte, dar știu că într-o situație mi-a cerut să emit o factură, și apoi să o anulez pe prima și să emit altă cu 2 sume defalcate. Nu cred că a fost o singură dată, dar nici nu îmi aduc aminte de câte ori s-a întâmplat”.