Ioana Băsescu s-a salvat de pușcărie. Fiica fostului președinte Băsescu a scăpat și de acuzațiile din dosarul Nana

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu a scăpat de toate acuzațiile din dosarul „Nana”. Tribunalul din Călărași a dispus încetarea procesului penal și a fost ridicat sechestrul de pe terenurile Ioanei Băsescu.

28 feb. 2024, 14:48
Ioana Băsescu s-a salvat de pușcărie. Fiica fostului președinte Băsescu a scăpat și de acuzațiile din dosarul Nana

După nouă ani de procese, Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, poate să se folosească de terenurile achiziționate în comuna Nana. Este vorba despre terenuri cumpărate de Ioana Băsescu cu un credit de un milion de euro obținut de la CEC Bank, scrie realiteatea.net.

Procesul în dosarul Nana a început în mai 2015. Potrivit procurorilor de la Parchetul General, condus pe atunci de Tiberiu Nițu, funcționarii primăriei Nana, județul Călărași, ar fi retrocedat ilegal 128 de terenuri agricole și ar fi prejudicat comuna cu peste 3 milioane de lei.

Între terenurile vizate se aflau și terenuri cumpărate de fiica fostului președinte Traian Băsescu. Mai exact, Ioana Băsescu achiziționase 290 de hectare de teren arabil în localitatea Nana din județul Călărași pentru suma de 1,3 milioane de euro. Ioana Băsescu spunea la acea vreme că banii pentru marea achiziție proveni dintr-un credit bancar de un milion de euro luat de la CEC Bank, dar și din surse proprii.

Primarul comunei, Gheorghe Dobre, și mai mulți funcționari au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals, uz de fals și spălare de bani.

Citește și: Elena Udrea nu scapă nici în închisoare, este executată silit de ANAF. Fiscul îi vinde moşia la preţ de dumping

În timpul procesului, terenurile Ioanei Băsescu au fost puse sub sechestru. După mai mulți ani de anchete și procese, Tribunalul din Călărași a dispus încetarea urmăririi penale pentru cei 11 inculpați din dosarul Nana. Hotărârea a fost luată pentru că faptele s-au prescris.

Anul trecut, Ioana Băsescu a scapat definitiv și de dosarul finanțării campaniei electorale a lui Traian Băsescu, dosar în care era judecată alături de Elena Udrea. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv cererea DNA de recurs în casaţie împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. Procesul încetase ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.